2013-01-19 21:19:03
Φωτογραφία για Κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Κίνας
από το Γραφείο Τύπου

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, μετά την επίσκεψη στη χώρα μας τον Μάιο του 2011 για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ο Κινέζος Υπουργός... της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Διαλέξαμε την Ελλάδα, ως την πρώτη στάση μας για την επίσκεψη αυτή, επειδή η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανθρωπότητα και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επίσης, επειδή η Κίνα και η Ελλάδα έχουν πολύ στενούς δεσμούς, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά εδώ και αρκετά χρόνια και οι σχέσεις των δύο χωρών, των δύο λαών μας είναι πολύ καλές.

Η Γενική Διοίκηση Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας έχει πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γι΄ αυτό η επίσκεψη μας αυτή, έχει ως βασικό στόχο την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών και των δεσμών που ήδη έχουμε αναπτύξει.


Η Συμφωνία που υπογράψαμε είναι να προωθήσουμε περαιτέρω τις ανταλλαγές μας στα αγροτικά προϊόντα».

Πριν από αυτό οι δύο χώρες είχαμε ήδη συμφωνήσει για τα υγειονομικά πιστοποιητικά, που απαιτεί η Κινεζική Αρχή για την εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλιευμάτων και ακατέργαστων δερμάτων, γεγονός που εκτόξευσε τις εξαγωγές μας.

Ακόμα, φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Κινεζικής Αρχής, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Φυτουγειονομικών Απαιτήσεων για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελλάδα στην Κίνα, ενέκριναν συγκεκριμένες μονάδες συσκευασίας και παραγωγούς ακτινιδίων μετά από επίσκεψη επιθεώρησης στη Βόρειο Ελλάδα και άνοιξε έτσι η αγορά της Κίνας για το συγκεκριμένο προϊόν.

Μόλις πριν έναν περίπου μήνα στην επίσημη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υφυπουργό Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα συζητήθηκαν:

- η διεύρυνση του όγκου εξαγωγών φρούτων, όπως ακτινιδίων αλλά τώρα πλέον και εσπεριδοειδών και κρασιών.

- η διεύρυνση των εξαγωγών του Ελληνικού βαμβακιού, όπως και των Ελληνικών σπόρων βάμβακος

- οι εξαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων Ελληνικού ελαιολάδου

- η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πρότυπων καλλιεργητικών τεχνικών και της φυτοπροστασίας.

Αναφέρθηκα σε όλα αυτά για να κάνω προφανή την προοπτική που ανοίγεται για τα Ελληνικά Αγροτικά Προϊόντα, αν εκμεταλλευτούμε βέβαια την ποιότητα τους σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη και τη θέρμη που επιδεικνύουν οι Κινέζοι απέναντι στη χώρα μας.

Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις μας που ενισχύθηκε από τη συνεργασία μας με τη COSCO και κατ΄ επέκταση αργότερα με τη HEWLETT PACKARD και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την προώθηση των προϊόντων της HP στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, μέσω Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28, παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Κίνας για τη συνεργασία σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Στη συμφωνία αυτή πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Οι βασικοί διακανονισμοί για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων στα συστήματα παραγωγής και πιστοποίησης της ποιότητας και των μεθόδων ελέγχου και πιστοποίησης της υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που διακινούνται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Άρθρο 2

Η ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και στοιχείων σχετικά με προγράμματα προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων, κανόνων καραντίνας των προϊόντων και της διαχείρισης και λειτουργίας συστημάτων πιστοποίησης της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικής με την αμοιβαία αναγνώριση του κύρους των παρεχομένων πιστοποιητικών, σημάτων και εγγυήσεων.

Σχεδιασμός και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων που αφορούν τη διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής των εισαγωγών – εξαγωγών των συμβαλλόμενων μερών.

Άρθρο 3

Η σύσταση μικτής Σινο-Ελληνικής Επιτροπής που θα διασφαλίζει και θα διευκολύνει την αμοιβαία συνεργασία στα προγράμματα δράσης μεταξύ των υπηρεσιών, οργανισμών και άλλων ενδιαφερόμενων ινστιτούτων των δύο χωρών.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η επιτροπή θα συνέρχεται περιοδικά στην Ελλάδα και στην Κίνα.

Άρθρο 4

Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή της συμφωνίας βαρύνουν την αποστέλλουσα αρχή.

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιγράφονται αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα που προκαλούνται από τις προτεινόμενες διατάξεις.

Άρθρο 5

Τα συμβαλλόμενα μέρη θα υλοποιήσουν τα προγράμματα δράσης βάσει της παρούσας συμφωνίας και θα διέπονται από τους νόμους των αντίστοιχων κρατών.

Άρθρο 6

Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από την ερμηνεία ή την εφαρμογή της συμφωνίας θα διευθετούνται φιλικά μέσω διαπραγματεύσεων των δύο μερών χωρίς παραπομπές σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια.

Άρθρο 7

Διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και ανταλλασσόμενων εγγράφων με τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την προστασία από την πληροφόρηση οποιουδήποτε τρίτου μέρους.

Άρθρο 8

Περιλαμβάνει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, τη δυνατότητα τροποποίησης της και την διάρκεια ισχύος.

Η παραπάνω συμφωνία είναι πολύ σημαντική γιατί ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας μας, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και ενισχύει την Ελληνική Γεωργία και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα.

Εγώ, κύριε Υπουργέ, έχω και «προσωπική» εμπειρία. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια των οσπρίων στη χώρα μας, ήταν οι «ελληνοποιήσεις» των κινέζικων φασολιών όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύω ότι μέσω αυτής της Συμφωνίας και της τήρησης όλων των συμφωνηθέντων, θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτήν την πόρτα για να μπορέσει να κλείσει αυτή η πληγή για τους Έλληνες παραγωγούς.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πιστέψει στις δυνατότητες της. Ευχαριστώ πολύ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ