2013-01-19 21:21:26
Φωτογραφία για Μέσα σε «λουτρό αίματος» έληξε η ομηρία στην Αλγερία
Σε «λουτρό αίματος» εξελίχθηκε η τελική επιχείρηση των Αλγερινών στρατιωτών στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην έρημο Σαχάρα.

Όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, 11 ένοπλοι ισάμιστές σκοτώθηκαν, αφού προηγουμένως πρόλαβαν να εκτελέσουν άλλους επτά ομήρους.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για την εθνικότητα των θυμάτων δεν ήταν δυνατό να γίνουν γνωστές. Ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αρκούμενος απλά να δηλώσει ότι «η επιχείρηση ολοκληρώθηκε».

«Η κατάσταση ομηρίας έλαβε τέλος μετά τη νέα επίθεση των αλγερινών δυνάμεων, από την οποία υπάρχουν νέα θύματα» είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

«Ζητήσαμε από τους Αλγερινούς να μας παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος, μιλώντας για τις νέες απώλειες, τις οποίες χαρακτήρισε «λυπηρές», τόνισε ότι «οι τρομοκράτες φέρουν ακέραια την ευθύνη».


Τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Αλγερία είχε επιβεβαιώσει, λίγο νωρίτερα, και η Νορβηγία.

Αυτό που επίσης έγινε γνωστό, είναι ότι το Σάββατο απελευθερώθηκαν άλλοι 16 ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί, δύο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος, σύμφωνα με τοπική πηγή.

Σε μια άλλη πληροφορία, οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν μέσα στην εγκατάσταση 15 καμένα πτώματα, χωρίς να γίνει γνωστό αν ήταν όμηροι ή ένοπλοι ή κάτω από ποιες συνθήκες έχασαν τη ζωή τους.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, ανακοίνωσε ότι οι 14 από τους 18 εργαζομένους του ομίλου στο Ιν Αμένας της ανατολικής Αλγερίας είναι σώοι.

Ο Ντάντλεϊ διευκρίνισε ότι μεταξύ των διασωθέντων είναι και ο Αμερικανός Μαρκ Κομπ, διευθυντής της κοινοπραξίας του Ιν Αμένας. Η τύχη των υπόλοιπων τεσσάρων εργαζόμενων παραμένει άγνωστη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες από την περιοχή και οι διαρροές των αλγερινών Αρχών δίνουν μια αρκετά συγκεχυμένη εικόνα, με μεγάλη ασάφεια ως προς το τι πραγματικά συνέβη.

Η επιχείρηση των ισλαμιστών για την κατάληψη των εγκαταστάσεων άντλησης φυσικού αερίου στο Ιν Αμένας, βαθιά στην έρημο της Σαχάρας, έχει ως τώρα στοιχίσει τη ζωή σε 25 με 27 εργαζόμενους -Αλγερινούς και ξένους- και αρκετούς ενόπλους.

Συνολικά 573 Αλγερινοί εργαζόμενοι και 100 από τους 132 ξένους έχουν απελευθερωθεί. Οι υπόλοιποι ξένοι δεν έχουν εντοπιστεί.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=251335
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανιώνιος - Ίκαρος 82-75
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πανιώνιος - Ίκαρος 82-75
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ