2013-01-25 21:05:02
Φωτογραφία για Εναντίον της ιδιωτικοποίησης της Cyta ο Ομήρου
Την αντίθεση του ΚΣ ΕΔΕΚ στην ιδιωτικοποίηση της cyta, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι... "η πρόνοια που κακώς περιελήφθη στο μνημόνιο για ιδιωτικοποιήσεις εάν κριθεί ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο ή διαχειρίσιμο, πρέπει πάση θυσία να απαλειφθεί".

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της cyta και με τους ανώτερους διευθυντές του οργανισμού, ο κ. Ομήρου, αφού διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται δίπλα στο ΔΣ και στους εργαζομένους, είπε ότι "οποιαδήποτε σκέψη για πιθανή μερική μετοχοποίηση ύστερα από σοβαρή μελέτη δεν είναι νοητό να γίνεται κάτω από εκβιαστικές συνθήκες" και "κάτω υπό το κράτος πίεσης της Τρόικας", προσθέτοντας ότι "οποιεσδήποτε μετοχοποιήσεις πρέπει να γίνονται κάτω από συνθήκες οικονομικής σταθερότητας ή ακόμα και ανάπτυξης" και "μετά από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και όχι η δημιουργία ολιγοπωλίων και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά"
. Ανέφερε επίσης ότι "πιθανή μετοχοποίηση θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών ώστε να διασφαλίζεται ο πλειοψηφικός έλεγχος του κράτους" και "μετοχές σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραχωρούνται στους εργαζόμενους, στα νοικοκυριά και στρατηγικούς επενδυτές", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να συνεχιστούν και να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες μείωσης του ποσού των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο για να μην εγερθούν τέτοια θέματα".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ακόμη ότι "η cyta είναι διαχρονικός αιμοδότης του κράτους και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας, περιλαμβανομένων και των αμυντικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας" και πρόσθεσε ότι "η σημαντική προσφορά της cyta στην κυπριακή οικονομία και κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί".

Τέλος, ο κ. Ομήρου συνεχάρη το ΔΣ, τη Διεύθυνση και τους εργαζομένους για το έργο που επιτελούν στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας η cyta έχει επιτύχει "την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση του ανταγωνισμού και βοήθησε τα μέγιστα στο να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο στο τομέα των υπηρεσιών".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της cyta Στάθης Κιττής είπε ότι "τέτοιου είδουςεπισκέψεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες γιατί η cyta αποτελεί ένα κομμάτι του κυπριακού κράτους και ασφαλώς η πολιτεία θα πρέπει να στέκεται δίπλα σε τέτοιους οργανισμούς που δίνουν δύναμη και ισχύ σε αυτό τον αγώνα που δίνει το κράτος για ανάπτυξη και ευημερία".

Δηλώσεις Σβόποτα

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόποτα, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "ως άδικες και συκοφαντικές τις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καλώντας αυτούς που προβάλουν αυτούς τους ισχυρισμούς να τους τεκμηριώνουν διαφορετικά να μην διατυπώνουν τέτοιες αβάσιμες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες". Χαιρέτισε επίσης το ότι ο κ. Σβόποτα υπέδειξε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα στην Κύπρο αυτή τη δύσκολη ώρα και να στηρίξει την οικονομία της".

Δημοσίευμα "Εκόνομιστ"

Ο κ. Ομήρου είπε ότι το δημοσίευμα του "Εκόνομιστ" ότι "οι δανειστές μας θα μας πιέσουν για να υποχρεωθούμε να αποδεχθούμε την διέλευση φυσικού αερίου μέσω αγωγού από την Τουρκία", καταδεικνύει ότι δυστυχώς το μνημόνιο, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, περιέχει απαράδεκτες πρόνοιες οι οποίες δυνατό να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

"Είναι γι' αυτό που στο εναπομένων χρονικό διάστημα μέχρι την υπογραφή του μνημονίου θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για διαφοροποίηση ή απάλειψη τέτοιων απαράδεκτων προνοιών όπως είναι η πρόνοια για να έχει λόγο η Τρόικα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του φυσικού αερίου αλλά και σε ό,τι αφορά θέματα του καθεστώτος των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας στην Κύπρο, όπως η πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις τέτοιων οργανισμών σε περίπτωση που κριθεί ότι το δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο", κατέληξε ο κ. Ομήρου.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ