2013-02-06 15:29:23
Φωτογραφία για Βελτίωση προσδοκιών για τις επιχειρήσεις αποτυπώνει ο δείκτης οικονομικού κλίματος
Κλίμα σταθεροποίησης 

Στις 85,8 μονάδες, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αν και σε μικρή διόρθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανήλθε τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ, καθώς σε όλους σχεδόν τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών, πλην της βιομηχανίας, όπου οι σχετικές εξελίξεις φανερώνουν σταθερότητα.

Τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στις 86,9 μονάδες, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το μέσο όρο της δεκαετίας (96,1 μονάδες).

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.

Οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.


Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αναιμική, καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και εμφατικότερες παρεμβάσεις, επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικά:

* στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αντισταθμίζεται από τη διόγκωση των αποθεμάτων.

* στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρώς έδαφος.

* στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων όμως να επιδεινώνονται και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.

* στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, αλλά η ανάκαμψη από τις χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα ωθεί το συνολικό δείκτη σε άνοδο.

Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο βελτιώνεται ελαφρά για τρίτο κατά σειρά μήνα, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,4 μονάδες σε αμφότερες, φθάνοντας στις 90,6 και 89,2 μονάδες αντίστοιχα.

Παρά την άνοδο, ο δείκτης απέχει ακόμη από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από τις Κατασκευές, τις Υπηρεσίες και την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με την εικόνα στη Βιομηχανία και το Λιανεμπόριο να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο.

Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οφείλεται αφενός σε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αφετέρου στην ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός Βιομηχανίας, όπου σημειώνεται επιδείνωση.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ