2013-02-11 15:51:03
Φωτογραφία για Σε εφαρμογή από σήμερα οι νέες τιμές φαρμάκων στην Κύπρο
Tίθεται από σήμερα Δευτέρα σε εφαρμογή ο νέος τιμοκατάλογος των φαρμάκων. Από σήμερα, όμως, οι πολίτες θα καλούνται να καταβάλλουν και €1 τέλος για κάθε συνταγή που εκτελούν στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Μαζί με τις νέες τιμές και το επαγγελματικό τέλος προς τους φαρμακοποιούς, τίθενται σε εφαρμογή και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό διάταγμα και αφορούν στην αγορά των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, από σήμερα, για φαρμακευτικά προϊόντα με χονδρική τιμή ίση ή μικρότερη των €50, το ανώτατο ποσοστό κέρδους καθορίζεται σε 37% λογιζόμενο επί της χονδρικής τιμής.

Για φαρμακευτικά προϊόντα με χονδρική τιμή μεγαλύτερη των €50 και μικρότερη ή ίση με €250 το ανώτατο ποσοστό κέρδους καθορίζεται σε 33%.

Για φαρμακευτικά προϊόντα με χονδρική τιμή μεγαλύτερη των €250, το ανώτατο ποσοστό κέρδους καθορίζεται σε 25% λογιζόμενο επί της χονδρικής τιμής.


Από την αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων, προκύπτουν μειώσεις στο 40% των σκευασμάτων, αυξήσεις στο 14% και αυξήσεις στην πλειοψηφία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ όσα σκευάσματα είχαν προηγουμένες τιμές μικρότερες ή ίσες με €10, δεν αλλάζουν.

Αισθητή μείωση, ακόμα και μέχρι και 50%, παρουσιάζεται μόνο στα φάρμακα των οποίων το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας λήγει και ως εκ τούτου, οι τιμές τους θα επηρεαστούν διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μειώσεις, αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 5.5% και 10%, δηλαδή από μερικά σεντ μέχρι μερικά ευρώ.

Σε όσα φάρμακα οι τιμές αυξάνονται, η διαφορά με τη σημερινή τιμή θα είναι από μερικά σεντ μέχρι και €8-€10.

Όπως ανέφερε στο «Φ» ο διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Αρτούρος Ισσέγιεκ, «ο τιμοκατάλογος βρισκόταν στα χέρια των φαρμακοποιών από την περασμένη εβδομάδα, αφού έπρεπε να δοθεί χρόνος για να αλλάξουν οι τιμές στα αποθέματά τους».

Ο νέος τιμοκατάλογος, είπε, «τίθεται σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου (σήμερα) και βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών σε όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνα για τα επεισόδια!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ερευνα για τα επεισόδια!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ