2013-02-12 10:24:03
Φωτογραφία για Εκφράζονται φόβοι για τρίτη πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα
Σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές -το 2006 και 2009- από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη μιας τρίτης δοκιμής εκ μέρους της Πιόνγκανγκ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 1 χιλιομέτρου, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, ενώ τον προηγούμενο μήνα το καθεστώς της Πιόνγκανγκ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προειδοποιεί για «σκληρή» απάντηση.

Διπλωμάτης του ΣΑ του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε πυρηνική δοική στη Βόρεια Κορέα. «Ενημερωθήκαμε από τους νοτιοκορεάτες ότι υπήρξε πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο διπλωμάτης, διατηρώντας την ανωνυμία του.


Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας, η δόνηση που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης ισχύος 6-7 κιλοτόνων.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για τις 04.00 GMT.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε τη Δευτέρα το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τα σχέδιά της να προχωρήσει σε δοκιμή.

Από την πλευρά του ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε, μετά από τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγκανγκ.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ