2013-02-12 10:54:49
Φωτογραφία για Σχέδιο ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τα χρέη προωθεί η Κυβέρνηση...!!!
Έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση, και με το φόβο της πλήρους κατάρρευσης των εσόδων, στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» είναι πιο ισχυρό από εκείνο των κατ’ επάγγελμα μπαταχτζήδων.

 Είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο, όχι γιατί δε θέλουν αλλά επειδή αδυνατούν να το πράξουν.

Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο, και με δεδομένο ότι τα στοιχεία για τα έσοδα δεν είναι καλά λόγω μη πληρωμής φόρων (κυρίως ΦΠΑ), επεξεργάζονται ένα συνολικό σχέδιο ελάφρυνσης των νοικοκυριών από τα υπέρογκα χρέη. Με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κύμα κακοπληρωτών που απλά θα περιμένουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους ώστε να εισπραχθούν όσα περισσότερα χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα, αλλά με πολλές διευκολύνσεις για τους μη έχοντες.


Μια μόνιμη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, που θα στηρίζεται στο φορολογικό και οικονομικό προφίλ του κάθε οφειλέτη, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, για κάποιον που αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει θα γίνονται πάρα πολλές δόσεις ενώ θα αποφασίζεται το ποσό που θα μπορεί να καταβάλει, ανάλογα με το εισόδημά του, αν είναι άνεργος ή όχι, αν έχει άλλη περιουσία κ.λπ. Κάθε οφειλέτης θα εξετάζεται ξεχωριστά. Οι φορολογούμενοι θα προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον έφορο το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής.

Στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη. Έτσι, π.χ. αν μια επιχείρηση μπει στη ρύθμιση θα μπορεί να πληρώνει περισσότερα τους μήνες που ο τζίρος είναι υψηλός, και λιγότερα τους υπόλοιπους.

Με τα ληξιπρόθεσμα να έχουν ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ η μόνη λύση είναι για την κυβέρνηση το «κυνηγητό» ανάλογα με τον οφειλέτη. Ο κατ’ επάγγελμα οφειλέτης που αν και μπορεί να πληρώσει δεν το κάνει θα ειδοποιηθεί να εξοφλήσει. Αν δεν το πράξει τότε έρχονται κατασχέσεις και μισθών και περιουσίας και τζίρων και ότι άλλο. Και δικαιολογημένα.

Για τα νοικοκυριά, όμως, που αποδεικνύουν ότι η αδυναμία πληρωμής των χρεών δεν είναι «κόλπο» αλλά οφείλεται σε μειωμένα ή καθόλου έσοδα, θα ισχύσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να δει τι θα κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Εκτιμάται ότι 1 στα 4 δάνεια δεν εξυπηρετείται με τα περισσότερα να είναι καταναλωτικά. Και στην περίπτωση αυτή, με ιδιαίτερη προσοχή, θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση που αφενός θα διασφαλίζεται το τραπεζικό σύστημα κι ότι αυτό δε θα καταρρεύσει, κι αφετέρου θα υπάρξει ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Εδώ υπάρχει μια καθυστέρηση σχετικά με τη ρύθμιση για τα δάνεια που ίσως οφείλεται σε αντιρρήσεις της τρόικας. Θα είναι, άλλωστε, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με την έλευση των τροικανών το Μάρτιο. Όμως, τα ιδιωτικά δάνεια είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία διότι αν καταρρεύσουν οι τράπεζες λόγω γενικευμένης αδυναμίας πληρωμής, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό μια ρύθμιση που θα επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής ή ακόμη και ένα «κούρεμα» στους τόκους, δε θα προκαλούσε κατάρρευση των τραπεζών και θα έδινε μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά.
antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βιντεοπαιχνίδι η Αθηνά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βιντεοπαιχνίδι η "Αθηνά"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ