2013-02-12 10:51:03
Φωτογραφία για Γ. Μπουτάρης: «Δεν κάνουμε πίσω για τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας»
«Δεν κάνουμε πίσω με καμία κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Περιφέρεια να ανακατευτεί στα του οίκου μας», διαμήνυσε χτες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στο θέμα του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας.

Αφορμή στάθηκε η παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησαν ομάδες πολιτών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας. «Διεκδικούμε τον πεζόδρομο για μας, για σας, για τα παιδιά μας», είπε η εκπρόσωπός τους Μαρία Κάτσιου και κατέθεσε 5.800 υπογραφές, χειρόγραφες και ηλεκτρονικές, ανθρώπων που ζητούν τη διατήρηση της πεζοδρόμησης (αντιδρώντας σε σχετική απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει στην Αγίας Σοφίας μία λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων).

«Ο καυγάς είναι πολιτικός», είπε ο δήμαρχος, παίρνοντας τον λόγο και εξήγησε ότι στην ουσία το θέμα δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι ήταν λάθος του δήμου να ζητήσει εξαρχής την έγκριση της πεζοδρόμησης
. «Θα ζητήσουμε επίσης να πάψει να ισχύει ο νόμος που μοιράζει τη Θεσσαλονίκη σε διαφόρων ειδών αρμοδιότητες, αφού το ίδιο συμβαίνει και με τη λειτουργία των ποδηλατόδρομων, αλλά και με τη σηματοδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία υπόκειται σε δύο αρχές: άλλοι σηματοδότες ελέγχονται από το Κέντρο Κυκλοφορίας και άλλοι από το δήμο», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης. «Χαιρόμαστε που η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει με αυτόν τον τρόπο», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης.

«Σε μια πόλη όπου υπάρχει διάλογος και συναίνεση αυτά πρέπει να λήξουν», είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και πρότεινε να μην εμμένουμε στο γράμμα του νόμου, ούτε σε θέματα που προκύπτουν από εμπλοκή αρμοδιοτήτων.

Η αντιπολίτευση

«Αν η διοίκηση ήταν υπέρ της πεζοδρόμησης, θα φρόντιζε να μη γίνει με αυτόν τον αναξιόπιστο τρόπο η πεζοδρόμηση», είπε ο Χρήστος Μάτης από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην πράξη» και πρόσθεσε: «το καλοκαίρι του 2011 πήραμε απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή της πεζοδρόμησης, ενώ τον Νοέμβριο πήραμε απόφαση για παράταση της πιλοτικής εφαρμογής μέχρι το Μάιο του 2012. Αλλη απόφαση δεν υπάρχει, επομένως αυτή η πιλοτική πεζοδρόμηση τελείωσε τον Μάιο του 2012. Αν φροντίζατε να ήταν αξιόπιστη η πεζοδρόμηση, τα πράγματα δεν θα έφταναν εδώ».

«Η εμπειρία λέει ότι οι πεζόδρομοι συνδέονται με τις αλλαγές χρήσης των καταστημάτων. Για παράδειγμα, στην Αριστοτέλους, η πεζοδρόμηση δεν έφερε καταστήματα όλων των ειδών στο συγκεκριμένο σημείο. Αντίθετα, αναπτύχθηκαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή καφέ και μπαρ. Μαθαίνω ότι το ενδιαφέρον και στην Αγίας Σοφίας επικεντρώνεται σε αυτόν τον τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόσθεσε ότι οι πεζοδρομήσεις θα πρέπει να γίνονται μελετημένα και όχι πρόχειρα.

Υπέρ της πεζοδρόμησης αλλά εναντίον της προχειρότητας τάχθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής από το «Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων», που επισήμανε ότι για να γίνει η πεζοδρόμηση σωστά, πρέπει να γίνει μελετημένα.

«Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να μην αποτελεί αφορμή για μια κόντρα με την Περιφέρεια», είπε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης από τη «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη».

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ