2013-02-12 21:23:03
Φωτογραφία για Στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των «έξι» για τη φονική έκρηξη στο Μαρί
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε την Τρίτη στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, ανακοίνωσε ότι... στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των έξι κατηγορουμένων, οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία.

Το Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε σήμερα και δεύτερη ενδιάμεση απόφαση αναφορικά με το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής να μην καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας τρία άτομα, τον Υπαστυνόμο Ανδρέα Χριστοφή, τον Λεωνίδα Λεωνίδου από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον υπαστυνόμο Χρήστο Καράκωστα, τους οποίους η Κατηγορούσα Αρχή έκρινε ως μάρτυρες μη αληθείας.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του για αποδοχή του αιτήματος της Κατηγορούσας Αρχής, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία τόσο της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνας Ευθυβούλου, όσο και στην επιχειρηματολογία των συνηγόρων υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου και Θανάση Κορφιώτη, οι οποίοι είχαν υποβάλει ένσταση.


Πρόσθεσε ότι το Δικαστήριο συμφωνεί με τη θέση ότι η κλήση των μαρτύρων θα πρέπει να γίνεται στην αρχή της υπόθεσης για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και σημείωσε πως από την επιχειρηματολογία της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης δεν στοιχειοθετείται δυσμενής επηρεασμός ή κίνδυνος δυσμενούς επηρεασμού, εάν η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρουσιάσει την μαρτυρία των τριών.

Αφού ανέφερε ότι ενώπιον των δικαστών τέθηκαν και μελετήθηκαν οι τρεις καταθέσεις που έδωσαν οι μάρτυρες στην Αστυνομία, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «θεωρούμε πως δεν απαιτείται να επέμβουμε στη διακριτική ευχέρεια της Κατηγορούσας Αρχής». Πρόσθεσε ακόμα ότι μεγαλύτερος και πιο άμεσος κίνδυνος για την υπεράσπιση είναι να ζητηθεί από την Κατηγορούσα Αρχή να παρουσιάσει τους μάρτυρες ενώπιον του Δικαστηρίου, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνουν δεκτές οι καταθέσεις τους και η μαρτυρία τους να αξιολογηθεί ως μαρτυρία εχθρικού μάρτυρα.

Η δεύτερη ενδιάμεση απόφαση του Κακουργιοδικείου όπως την ανακοίνωσε ο Τεύκρος Οικονόμου, είναι ότι «βρίσκουμε πως στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση» και οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε απολογία. Πρόσθεσε ότι εκ πρώτης όψεως υπόθεση δεν σημαίνει εκ πρώτης όψεως ενοχή,. Σημείωσε πως ο όρος αυτός είναι όχι μόνο αδόκιμος αλλά και λανθασμένος και πρέπει να αποφεύγεται και πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος της δίκης οι κατηγορούμενοι προστατεύονται από το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο κ. Οικονόμου ανέγνωσε στους έξι κατηγορουμένους τα δικαιώματα τους, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου συνήγορος υπεράσπισης των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού ζήτησε όπως δοθεί χρόνος τουλάχιστον 15 ημερών για να εξεταστούν τα πρακτικά των τελευταίων ημερών και να ετοιμαστεί η ένορκη κατάθεση των πελατών του. Με την εισήγηση Γεωργίου συμφώνησαν και οι άλλοι συνήγοροι, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε ένσταση στο αίτημα.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή ο Τεύκρος Οικονόμου όρισε ως επόμενες δικάσιμους την Δευτέρα 4, την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί είναι οι τέως υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα διευθυντής, υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης, αντίστοιχα.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ