2013-02-13 02:00:12
Φωτογραφία για «Οσο - όσο» στο εξωτερικό τα Ι.Χ. των πολλών κυβικών...
Σε Ρωσία και Αφρική κυρίως καταλήγει ο στόλος των ελληνικών πολυτελών αυτοκινήτων

Είχαν αγοραστεί πριν η ελληνική φούσκα αρχίσει να συρρικνώνεται, να σταφιδιάζει. Τα περισσότερα ήταν αποτέλεσμα χρόνων δουλειάς, είχαν αγοραστεί με κόπο και ιδρώτα, υπήρχαν όμως και άλλα που ήταν «παιδιά» της ζάλης του νεοπλουτισμού. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα «άλογα» σκοτώνονται σήμερα στις αγορές του εξωτερικού (πολύ πριν γεράσουν).

Με τα τέλη κυκλοφορίας να έχουν φτάσει στα ύψη, τα έξοδα συντήρησης να έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα και στους φόρους κατοχής να έχει προστεθεί και ένας τσουχτερός φόρος πολυτελείας, τα ακριβά αυτοκίνητα μετατράπηκαν σχεδόν εν μια νυκτί σε βραδυφλεγείς (οικονομικές) βόμβες στα χέρια των ιδιοκτητών τους. Σε συνθήκες τέτοιας ύφεσης όμως, πώς μπορεί κάποιος να ξεφορτωθεί μια Μαζεράτι, μια Φεράρι, ακόμα κι ένα Γκραντ Τσέροκι; Τι κι αν οι κάτοχοί τους είχαν χαμηλώσει τις τιμές στο κόστος των... ζαντών τους, οι αγγελίες παρέμεναν αναπάντητες.


Εξαγωγές

Κάπως έτσι, ο στόλος των ελληνικών πολυτελών Ι.Χ., σαν μια μεγάλη γραμμή από μυρμήγκια, πήρε τον δρόμο της εξόδου από τη χώρα.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο το εξωτερικό», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Αραβανής, εκ μέρους της εταιρείας εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων Fast and Fashion. Η εταιρεία, βλέποντας τη γενική καθίζηση της αγοράς του αυτοκινήτου, και δη της συγκεκριμένης κατηγορίας, ξεκίνησε από πέρυσι τις εξαγωγές. «Τα τεκμήρια, η φορολογία, τα ακριβά λειτουργικά κόστη έχουν γονατίσει τον κόσμο, οι τιμές έχουν πέσει, όμως δεν υπάρχει αγοραστής εδώ».

Ετσι, τα αυτοκίνητα διοχετεύονται στις αγορές της Ευρώπης (κυρίως της Σκανδιναβίας) και της Ανατολής, με τις τιμές ήδη «σκοτωμένες». Οπως λέει ο κ. Αραβανής, μια Ferrari 599 των 450.000 ευρώ, με μόλις 20.000 χιλιόμετρα, πωλείται στην Ε.Ε. έναντι 90.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μια Maserati Quattroporte των 170.000 ευρώ εξάγεται έναντι 20.000 ευρώ. «Τα δίνεις όσο όσο και μόνο αν είσαι τυχερός». Οπως αναφέρει, η πάγια τακτική θέλει τους πελάτες του εξωτερικού να παίρνουν τη χαμηλότερη τιμή που μπορούν να βρουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μεταχειρισμένο στη χώρα τους και να αφαιρούν άλλα 15.000 ευρώ εάν πρόκειται για ελληνικό, εφόσον υπάρχουν επιπλέον έξοδα μεταφοράς. «Οι ιδιοκτήτες που μας προσεγγίζουν είναι σε απόγνωση. Μπορεί τα αμάξια τους να μην έχουν γράψει πάνω από 10.000 χιλιόμετρα, αλλά εκείνοι να χάνουν μια περιουσία. Με τα νέα μέτρα, έγιναν παράνομοι από τη μια μέρα στην άλλη».

Γέφυρα συνεργασίας

Σκεπτόμενος έξυπνα, ο κ. Στέφανος Χατζής, της Nestas Cars από την Κατερίνη, έχει στήσει γέφυρα συνεργασίας με τον Α. Αντωνιάδη, Ελληνα έμπορο στη Στουτγάρδη. «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, κυρίως για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών», λέει ο κ. Χατζής στην «Κ». «Ομως χάνονται πάρα πολλά λεφτά. Κάποιος μπορεί να αγόρασε αυτοκίνητο 50.000 ευρώ και να το πουλάει σήμερα 9.000. Είναι τόσο φθηνά τα αυτοκίνητα, που δεν συμφέρει πια κάποιον να αγοράσει από το εξωτερικό. Τώρα έρχονται από το εξωτερικό να αγοράσουν αυτοκίνητα στην Ελλάδα». Μέσω της εταιρείας στη Γερμανία, τα αυτοκίνητα προωθούνται σε κάθε γωνιά της Γης. «Οι Γερμανοί δεν τα προτιμούν, αφού δεν εμπιστεύονται ότι έχουν τύχει καλής μεταχείρισης. Τα περισσότερα φεύγουν σε Ρωσία, Καζαχστάν και σε χώρες της Αφρικής. Πού να το φαντάζονταν όσοι τα αγόραζαν το 2008, τότε που η κυβέρνηση μας έλεγε “αγοράστε όσα αυτοκίνητα θέλετε”, ότι θα τα “σκότωναν” λίγα χρόνια αργότερα για λίγα χιλιάρικα». Οτι η απαστράπτουσα κούρσα θα έχανε τόσο γρήγορα τη λάμψη της.

«Περίεργες» κλοπές και πυρκαγιές

Ο πανικός που έχει καταλάβει κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (ιδίως αυτούς που δεν πρόλαβαν να καταθέσουν πινακίδες πριν από το τέλος του έτους) είναι τόσο μεγάλος που κάποιοι σκέφτονται να... τα «κάψουν τα ρημάδια», φυσικά για την είσπραξη του ασφαλίστρου πυρκαγιάς. Οπως λένε (ανεπισήμως) το να το κυκλοφορούν είναι ακριβότερο από το να το έχουν σταθμευμένο, το οποίο με τη σειρά του συμφέρει λιγότερο από το να το «σκοτώσουν» και ακόμα λιγότερο από το να το... κάψουν ή να το χάσουν.

Φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν «μυριστεί» το κόλπο, χωρίς ωστόσο να είναι πάντα σε θέση να βρουν στοιχεία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι «περίεργες» κλοπές και οι «μυστήριοι» εμπρησμοί υπερπολυτελών αυτοκινήτων. Ηδη οι εταιρείες αλλάζουν τους όρους των συμβολαίων, ώστε το ασφάλιστρο να ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η αστυνομία είχε έρθει αρχικά αντιμέτωπη με το φαινόμενο πίστευε ότι πρόκειται για ομάδα... αντιεξουσιαστών που καίνε πολυτελή αυτοκίνητα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ