2013-02-13 04:15:02
Φωτογραφία για Ψάχνουν τις αιτίες ασθενειών στους εγκεφάλους των εμβρύων
Τους εγκεφάλους 500 εμβρύων θα σαρώσουν βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας μια νέα επαναστατική απεικονιστική τεχνολογία στην προσπάθειά τους να... εντοπίσουν τις ρίζες διανοητικών διαταραχών όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η ελλειμματική προσοχή.

Χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό σύστημα μαγνητικής τομογραφίας, η ομάδα των ερευνητών από το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου θα χαρτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και συνδέονται τα εγκεφαλικά κύτταρα. Υπερυπολογιστές θα συνδυάσουν τις χιλιάδες εικόνες που θα ληφθούν από κάθε εμβρυϊκό εγκέφαλο δημιουργώντας τρισδιάστατη απεικόνισή του.

«Συνολικά θα σκανάρουμε περίπου 1.500 παιδιά», εξηγεί στους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου ο Τζο Χάτζναλ, καθηγητής Απεικονιστικής Επιστήμης στο Κινγκς Κόλετζ.

«Περίπου 500 θα είναι έμβρυα, από τη 19η ή 20ή εβδομάδα κύησης, άλλα 500 θα είναι νεογέννητα φυσιολογικά μωρά και τα υπόλοιπα θα είναι μωρά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ανάμεσά τους 200 πρόωρα νεογνά και 300 μωρά οι γονείς των οποίων πάσχουν από αυτισμό
. Οι εμβρυϊκές τομογραφίες μάς επιτρέπουν να δούμε πώς δημιουργούνται οι δομές και οι συνδέσεις του εγκεφάλου ενώ τα φυσιολογικά μωρά θα μας δώσουν την εικόνα του βρεφικού εγκεφάλου. Συγκρίνοντας τις εικόνες αυτές με τους εγκεφάλους των μωρών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, ίσως βρούμε τι τα κάνει διαφορετικά».

Χαρτογραφώντας τις συνδέσεις του εγκεφάλου, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί και γιατί εμφανίζει πιθανές διαταραχές. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν ενδεχομένως στο μέλλον να προειδοποιούν τους γονείς όταν το έμβρυο αναπτύσσεται με μη φυσιολογικό τρόπο δίνοντάς τους τη δυνατότητα διακοπής της κύησης.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ