2013-02-13 11:49:09
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Σε δύσκολη θέση μπαίνουν οι γονείς με παιδιά που έχουν ανάγκη λογοθεραπείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θέτει πλαφόν τόσο στον αριθμό των συνεδριών όσο και στο ποσό που δικαιολογεί για τις θεραπείες. 

Ειδικότερα, ο Οργανισμός θα καλύπτει μόνο 15 συνεδρίες το μήνα και αμοιβή μόλις 15 ευρώ ανά θεραπεία, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα το κόστος μιας συνεδρίας φθάνει έως και τα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ'', η απόδοση της δαπάνης γίνεται εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό γιατρό και αφού ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει και λάβει τη σχετική απόδειξη από τον λογοθεραπευτή.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να καταβάλλει ούτε ευρώ επιπλέον, ακόμη κι αν η γνωμάτευση αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συνεδρίες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν από την τσέπη τους τις λογοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα, θα αφήσουν τα παιδιά τους χωρίς την αναγκαία θεραπεία.


«Το 3% του παιδικού πληθυσμού εκτιμάται ότι θα χρειαστεί σε κάποια περίοδο της ζωής του ειδική θεραπεία»  εξηγεί  η παθολόγος λόγου Ειρήνη Κιάμου. «Τα τελευταία χρόνια», σημειώνει, «υπάρχει αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών και λόγω της επιβίωσης πρόωρων βρεφών, τα οποία αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου».

Σε αυξημένη ζήτηση οδηγεί και ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στη χώρα μας. Άνθρωποι με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έχουν συχνά ανάγκη λογοθεραπείας.

Στην πρόσφατη εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου αναφέρεται ότι, για να αποδοθεί η δαπάνη στους ασφαλισμένους, πρέπει να προσκομιστούν τα εξής δικαιολογητικά:

*Ιατρική γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, νευρολόγο και αναπτυξιολόγο ή παιδίατρο και ορθοπεδικό, όταν δεν υπάρχουν οι προηγούμενες ειδικότητες. Η ισχύς της γνωμάτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος, ανανεώνεται μετά τη λήξη της και σφραγίζεται από τον ελεγκτή γιατρό.

*Προσκομίζεται, επίσης, νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών των θεραπευτών, επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών των λογοθεραπευτών - λογοπεδικών και υπεύθυνη δήλωση του άμεσα ασφαλισμένου ότι το παιδί δεν λαμβάνει ειδική αγωγή από ειδικά εκπαιδευτήρια.

Νομοθεσία

Κενά για τις άδειες των λογοθεραπευτών

Νομοθετικό κενό υπάρχει την τελευταία δεκαετία στο θέμα των αδειών άσκησης του επαγγέλματος των λογοθεραπευτών.

Για να εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα απαιτείται γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Η γνωμοδότηση εκδόθηκε έπειτα από δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2012, αλλά στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας πίσω στο ΚΕΣΥ προκειμένου να υπάρξει νέα!

Το χάος αυτό περιγράφει ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να αποδίδουν δαπάνες λογοθεραπείας σε οποιονδήποτε δηλώνει λογοθεραπευτής... Οι λογοθεραπευτές σημειώνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθώς δεν έχει στη διάθεσή του το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Υγείας.

Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι -με αυτό το δεδομένο- οι ΔΟΥ δεν ζητούν αναγνωρισμένο πτυχίο σε όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και πρακτικά ο καθένας μπορεί να δηλώσει «λογοθεραπευτής».

''ΕΘΝΟΣ''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ