2013-02-14 00:07:03
Φωτογραφία για Φωτιά οι λογαριασμοί του νερού... Καταναλωτής πλήρωσε 980 ευρώ!
Σοκ και δέος οι λογαριασμοί του νερού. Πιο ακριβό από το πετρέλαιο το νερό στη Θέρμη για τις υψηλές καταναλώσεις.

“Απανωτά εγκεφαλικά” προκάλεσαν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του νερού που πήραν στα χέρια τους οι καταναλωτές στο Δήμο Θέρμης. Τη ΔΕΗ φοβόμασταν η ΔΕΥΑΘ μας έκαψε, λένε, και δεν έχουν άδικο.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα "Άποψη", ίλιγγο προκάλεσε σε καταναλωτή ο λογαριασμός του νερού που άγγιζε τα 980 ευρώ! Σαν μαχαιριά στην καρδιά λειτούργησε σε 78χρονη συνταξιούχο του ΙΚΑ το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΘ.

Εκείνη κι ο 86χρονος συζυγός της ζουν μόνοι τους σε μία μονοκατοικία με ένα μικρό λαχανόκηπο και λίγες ελιές στα Βασιλικά. Το ηλικιωμένο ζευγάρι καλείται τώρα να πληρώσει 157 ευρώ για κατανάλωση τετραμήνου όταν ο προηγούμενος λογαριασμός ήταν μόλις 64 ευρώ. Δηλαδή ο καινούργιος λογαριασμός είναι υπερδιπλάσιος από τον προηγούμενο! 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καταναλωτής Ε.Δ. ο οποίος επιβαρύνεται κατά 300% συγκριτικά με το ότι πλήρωνε για ύδρευση με το προηγούμενο τιμολογιακό καθεστώς. Βλεπε το λογαριασμό 3. Οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά στο χέρι στην τσέπη για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό! “ Το νερό στη Θέρμη είναι πιο ακριβό κι από το πετρέλαιο, "δηλώνει ο κ Αρίστος. Όπως αναφέρει, ο λογαριασμός ήρθε διπλασιος από τον προηγούμενο.

Ο ίδιος καταναλωτής με κατανάλωση 255m3 νερού για ένα εξάμηνο κατέβαλλε 110,3 ευρώ ενώ τώρα με κατανάλωση 225m3 νερού καλείται να πληρώσει 460 ευρω!

* Βλεπε το λογαριασμό 4.

Άρα, το κόστος της ύδρευσης ειδικα για το συγκεκριμένο καταναλωτή τετραπλασιάστηκε!

Την εκτίναξη του κόστους του νερού και της αποχέτευσης προκάλεσε αφενός η ενιαία τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Θέρμης στον ενοποιημένο Καλλικρατικό Δήμο κι αφετέρου το ειδικό τέλος που επιβάλλεται εφεξής και φτάνει το 80% της αξίας κατανάλωσης νερού. Οι πρώτοι κόκκινοι λογαριασμοί, που ταχυδρομήθηκαν, αφορούν την κατανάλωση που έγινε το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2012.

“Το ειδικο τέλος αποτελεί επιταγή του νόμου, ο οποίος με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Μέσω αυτών των κονδυλίων χρηματοδοτούνται απαραίτητα έργα υποδομής για τα δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης της περιοχής”, υποστηρίζει ο προεδρος της ΔΕΥΑΘ Παναγιώτης Πονερίδης. Όπως λέει, οι δαπάνες για τις υπηρεσίες ύδρευσης είναι υψηλές. Μόνο για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων η επιχείρηση καταβάλλει στη ΔΕΗ περί τις 70.000 – 90.000 ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Μεταξύ άλλων, διαπιστώσαμε οτι παλαιότερα οι μετρήσεις δε πραγματοποιούνταν σωστα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί και οφειλές παλαιότερων ετών”, τονίζει ο κ Πονερίδης.

“Οι πολίτες είχαν ενημερωθεί εγκαίρως με ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια οτι το νερό της ύδρευσης δεν προορίζεται για άλλη χρήση κι οτι πλέον κοστίζει ακριβά”, τονίζει στην Άποψη το μέλος του δσ της ΔΕΥΑΘ Ελευθερία Τσολάκη.

“Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία όσον αφορά την κατανάλωση του νερού το οποίο πλέον μας κοστίζει ακριβά”, δηλώνει ο Στάθης Πιστέλας, Πρόεδρος της Ένωσης επαγγελματιών εμπόρων του Δήμου Θέρμης. Η Ένωση επαγγελματιων εμπόρων διατύπωσε από την πρώτη στιγμή αντιρρήσεις σχετικά με την ενιαία τιμολογιακή πολιτική στην υδροδότηση και τελικώς κατάφερε να επιτύχει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τους επαγγελματίες με μεγάλες καταναλώσεις.

Έξω από τα δόντια τα λέει ο Δημήτρης Βλαχομήτρος πρόεδρος του Συλλόγου επαγγελματιων εμπόρων Βασιλικών. “Δεν αντέχουν οι τσέπες μας. Δεν αντέχει ο κόσμος. Διαμαρτυρηθήκαμε για το νερό αλλά κανείς δε μας ακούει”, τονίζει. Όπως αναφέρει, ο τελευταίος λογαριασμός του νερού που έλαβε φτάνει τα 450 ευρώ.

“Η αγανάκτηση των δημοτών κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα της Μίκρας και των Βασιλικών ξεχειλίζει”, δηλώνει Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης της Θέρμης που όμως θέλησε να μην αναφερθεί το όνομα του. Μία μεσαία οικογένεια, με ένα σπίτι στον Τρίλοφο ή το Πλαγιάρι πλήττεται σημαντικά από τις νέες χρεώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις μεσαίες καταναλώσεις, αυτές δηλαδή που υπερβαίνουν τα 100m3 νερού , οι οποίες χρεώνονται με 1 ευρώ το κυβικό, τονίζει ο ίδιος συνομιλητής.

Δεν είναι πλέον δυνατόν να καταναλώνεται το νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση για πότισμα ελαιώνων ή γκαζόν, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Βογιατζής. Γνωστοποιεί οτι μετά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, γίνονται ενέργειες βελτίωσης τουλάχιστον για τις υψηλές καταναλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί μία νέα κλίμακα κατανάλωσης κυρίως για τους αγρότες ή τους καταναλωτές που αναγκάζονται να κάνουν αποκλειστικά χρήση της δημοτικής ύδρευσης για να ποτίσουν τον κήπο ή τα ζώα τους.

“Ακόμη το νερό διαχειρίζεται το κράτος. Που θα φτάσει η τιμή του αν θα πουληθεί σε ιδιώτες, αναρωτιέται η Βάσω Τσίκα, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θέρμης.

Σε συλλογή 400 υπογραφών για το ζήτημα των τιμολογίων του νερού προχώρησε η επιτροπή κατοίκων Σουρωτής. Με το σύνθημα “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” οι κάτοικοι της Σουρωτής, με επιστολή τους προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζουν οτι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προνόμιο λίγων.

Τα προνόμια τέλος, τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ. Μέχρι πρότινος, το Μοναστήρι Σουρωτής - Γ. Παΐσιοςδεν πλήρωνε στην τότε δημοτική επιχείρηση Βασιλικών για την άδρευση αλλά μόνο για την ύδρευση, δηλώνει ο Π. Πονερίδης ερωτηθείς σχετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του μοναστηριού εκμεταλλευόμενοι αυτή την “ευνοϊκή ρύθμιση” χρησιμοποιούσαν το νερό της ύδρευσης για να ποτίζουν μία τεράστια έκταση εντός του μοναστηριού με σταγονίδια τα οποία είχαν αναπτύξει ακόμη και στα πεύκα!

thousandnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ