2013-02-13 23:59:35
Φωτογραφία για Σημαντική ομιλία ΥΕΘΑ στη Βουλή για την πώληση νησίδων
 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μίλησε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή επί της τροπολογίας, η οποία θεσμοθετεί την προϋπόθεση ύπαρξης σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και όλων των Γενικών Επιτελείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πώληση ιδιωτικών νησιών.

Για την περίπτωση νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο, η σχετική Διάταξη ορίζει ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση της κυριότητος και επιτρέπεται μόνον η εκμίσθωση, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει η ίδια τροπολογία, δηλαδή άδεια από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων.

Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών, που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, έχουν ως εξής:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω με μια δήλωση: Όλοι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτήν την αίθουσα είμαστε εντολοδόχοι του Ελληνικού Λαού. Κανείς δεν βρίσκεται τυχαία. Τους τιμώ όλους αδιακρίτως, αλλά θα παρακαλέσω να μην αμφισβητεί καμία πτέρυγα ή κανένας συνάδελφος στον άλλον ή στους άλλους, ότι διαθέτουμε τουλάχιστον τον ίδιο πατριωτισμό με τον ομιλούντα ή καταγγέλλοντα. Ένα αυτό.


Ένα δεύτερο: η Εθνική Ασφάλεια είναι υπεράνω και της Οικονομίας και των Αγορών και του Εμπορίου και των εμπορικών συναλλαγών, και κάθε είδους αγοραπωλησίας.

Η Εθνική Ασφάλεια είναι υπέρτατο αγαθό. Κατοχυρώνεται από την πολιτική άμυνα της χώρας, από την Εθνική αμυντική πολιτική, από τον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και παρέχεται στον Ελληνικό Λαό ακριβώς με βάση τα οριζόμενα από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας.

Η Εθνική Ασφάλεια της χώρας είναι Εθνική και κοινωνική προτεραιότητα. Δεν υπόκειται ούτε στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων ούτε στη λογική της αξιοποίησης του όποιου περιουσιακού στοιχείου.

Προσέξτε όμως, η αξιοποίηση ορισμένων μικρών νησιών και η δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας πάνω σε αυτά τα νησιά, κ. Λαφαζάνη -επειδή γνωριζόμαστε χρόνια και ανταλλάσσουμε απόψεις, διαφωνώντας ή συμφωνώντας- είναι στοιχείο που ενισχύει την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Αν ανατρέξετε στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θαλάσσης, θα δείτε ότι άλλο καθεστώς προβλέπεται για νήσους με οικονομική δραστηριότητα και άλλο για νήσους χωρίς οικονομική δραστηριότητα.

Η δική μας επιδίωξη λοιπόν, πρέπει να είναι για λόγους οικονομίας, αλλά πριν από όλα για λόγους Εθνικής Ασφαλείας, να δώσουμε οικονομική δραστηριότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά από τα νησιά που υπόκεινται στην Ελληνική Εθνική Κυριαρχία.

Πρέπει όμως, πριν από όλα και πάνω από όλα, να κατοχυρώσουμε τα θέματα Εθνικής Ασφάλειας και σας είπα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

Παρακολούθησα όσα είπε με προσοχή και ο κ. Τσούκαλης και οι άλλοι συνάδελφοι. Βεβαίως, εγώ είμαι εδώ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ακριβώς για να θωρακίσουμε αυτή τη διαδικασία.

Διότι, όπως σωστά είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης πριν, ερχόμαστε να κάνουμε αυστηρότερες τις προϋποθέσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Δεν αρκεί πλέον η υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων. Δηλαδή, η σύμφωνη γνώμη όλων εκείνων στους οποίους η Πατρίδα ανέθεσε τη θωράκιση της άμυνας, την προστασία της Εθνικής κυριαρχίας, την ακεραιότητα της Εθνικής ανεξαρτησίας.

Και όπως συνηθίζω να λέω, και το εννοώ, δεν είναι σχήμα λόγου, οι Ένοπλες Δυνάμεις ανήκουν στο Έθνος. Δεν ανήκουν ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε κυβερνήσεις, ούτε σε κόμματα.

Για αυτό, είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος, που πρέπει να μας ενώνει. Γι’ αυτό, είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος που πρέπει να αναδεικνύει κοινές προσπάθειες και κοινές πρωτοβουλίες.

Ακούστηκαν πολλά σε αυτήν την αίθουσα και όπως σας είπα, εμείς είμαστε εδώ, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να θωρακίσουμε τη διαδικασία. Επειδή όμως, είμαι ο μόνος παριστάμενος Υπουργός, και υπάρχει και ένα μέρος της σχετικής τροπολογίας που δεν αφορά δική μου αρμοδιότητα -το μέρος δηλαδή της αξιοποίησης της περιουσίας- έχω την εξουσιοδότηση της Κυβέρνησης, μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον κ. Μπαλτάκο, να επαναδιατυπώσω την τροπολογία και στο μέρος της που δεν αφορά στη δική μου αρμοδιότητα. Στο μέρος δηλαδή, που αφορά στα θέματα των δημοσίων νησίδων.

Η τροπολογία λοιπόν, επαναδιατυπώνεται ως εξής, σε σχέση με το επίμαχο σημείο, για να διευκρινιστούν πλέον όλα και να μην υπάρχουν περιθώρια για παρανοήσεις αθέλητες, αλλά ούτε και για σκόπιμες διαστρεβλώσεις: Επί δημοσίων νησίδων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητά τους, αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και η έννομη τάξη, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και όλων των Γενικών Επιτελείων.

Επαναλαμβάνω, επί δημοσίων νησίδων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης υπό τις ανωτέρω αυστηρότατες προϋποθέσεις, που αφορούν στην Εθνική Ασφάλεια της χώρας, δηλαδή προϋποθέσεις που αφορούν στην υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων.

Θα καταθέσω κατά λέξη τη σχετική τροπολογία. Και σας είπα ότι, επειδή είμαι ο μόνος παριστάμενος Υπουργός, μαζί με τον Υφυπουργό, τον κ. Ελευσινιώτη, έχω την εξουσιοδότηση της Κυβέρνησης να προχωρήσω στην επαναδιατύπωση και κατά το μέρος που δεν αφορά την δική μου αρμοδιότητα, γιατί το θέμα της αξιοποίησης δεν είναι θέμα της δικής μου αρμοδιότητας.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το 400.000ό Dacia Duster είναι γεγονός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το 400.000ό Dacia Duster είναι γεγονός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ