2013-02-14 10:53:48
Φωτογραφία για Τρόικα προς κυβέρνηση: Υποαποδίδουν τα μέτρα; Απόδειξη ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Η κυβέρνηση αναζητά ένα παράθυρο μείωσης φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο της (καθιερωμένης σε κάθε αξιολόγηση της τρόικας) αποτίμησης της απόδοσης των μέτρων.  

Αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες, από το οικονομικό επιτελείο απτές αποδείξεις ότι η αύξηση συντελεστών προκάλεσε μείωση των εσόδων τα οποία θα «ανακάμψουν» αν αλλάξει – ξανά - η φορολόγηση.

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι έμμεσοι φόροι: ο ΦΠΑ στην εστίαση στον καπνό αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, ο φόρος στο πετρέλαιο (αν και τα στοιχεία φέρεται να μην βοηθούν), αλλά και οι φόροι επί των ακινήτων. «Δεν μιλάμε για υποκατάσταση φόρων αλλά για μείωση συντελεστών αν και εφόσον αποδείξουμε ότι η μείωσή τους και μόνο θα φέρει πιο πολλά έσοδα στα ταμεία» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας. 

Πάντως, οι αποδείξεις φέρεται ότι ακόμη … αναζητούνται καθώς, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος «δεν φτάνει μόνο να δείξουμε ότι τα έσοδα μειώθηκαν αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι για τη πτώση φταίει ο συντελεστής και όχι η ύφεση ή άλλοι παράγοντες και ότι με μία μείωση φόρου θα αυξηθεί η φοροαπόδοση».


Φέρνει ως παράδειγμα τον ΦΠΑ στην εστίαση στον οποίο το επιχείρημα είναι η αύξηση τιμών προκάλεσε πολύ μεγάλη μείωση ζήτησης σε μία υπηρεσία με πολύ υψηλή ελαστικότητα (σημ ένας άλλος νέος όρος μετά τον πολλαπλασιαστή που δείχνει ότι μία μεταβολή στην τιμή ή στο εισόδημα προκαλεί πολύ μεγαλύτερη μεταβολή στη ζήτηση καθώς η υπηρεσία είναι από τις πρώτες που «κόβει» ένα νοικοκυριό όταν δεν… έχει).

«Και άλλες φορές επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η ίδια … άσκηση, αλλά δεν κατέστη δυνατό οι υπηρεσίες να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πείσουν τους δανειστές» ανέφερε υπηρεσιακό στέλεχος που έχει παρακολουθήσει την συλλογή στοιχείων και τα στάδια της διαπραγμάτευσης εδώ και χρόνια.

Άλλα στελέχη προσθέτουν και έναν άλλο παράγοντα: «κάθε φορά που τίθεται θέμα αποτίμησης μέτρων να μην ξεχνάμε ότι αυτή έχει δύο όψεις, διότι μπορεί να οδηγήσει σε τρύπες και νέα μέτρα» αναφέρει.

Πηγές που έχουν επαφές με την ΕΕ εξηγούν ότι η τρόικα αυτή τη φορά δεν φαίνεται να έρχεται στην Αθήνα με στόχο να υπολογίσει νέα μέτρα ή να υπάρξει «ρήξη» αλλά να είναι μία «ήρεμη» διαπραγμάτευση, οριοθετώντας χρονικά τις αποφάσεις για το «κενό» του 2015- 2016 τον Ιούνιο (σημ για 2- 4 δισ. ευρώ αναφέρει το μνημόνιο και για 2,7 δις ευρώ έκανε λόγο πριν λίγες ημέρες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εκτιμώντας ότι θα κλείσει με τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού).

Το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε αναφέρει ότι η αποτίμηση των μέτρων γίνεται από ειδική ομάδα εργασίας από κοινού με την τρόικα και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Στην ίδια αποτίμηση δεν εντάσσονται μόνο οι έμμεσοι φόροι αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αναφέρουν αρμόδια στελέχη: εφάπαξ, μισθοί, συντάξεις, ενιαίο μισθολόγιο συγχωνεύεις και λουκέτα, διαθεσιμότητα κλπ.

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ