2013-02-14 13:59:04
Φωτογραφία για Κυπαρισσία: Με τον κυματισμό, όλο και πιο κοντά στην κατάρρευση ο μόλος!
Με τον κυματισμό των τελευταίων ημερών, και παρά το γεγονός πως δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, το κατεστραμμένο τμήμα του μόλου στο λιμάνι Κυπαρισσίας έρχεται όλο και πιο κοντά στην κατάρρευση.

Δυστυχώς, η κατάρρευση του μόλου και η ολοκληρωτική καταστροφή του λιμανιού είναι προδιαγεγραμμένη, από τότε που έγινε το έργο του νέου προσήνεμου μόλου και επειδή, παρά τις διαμαρτυρίες αλιέων, αυτοδιοικητικών και πολιτών, η Περιφέρεια, κρατική πριν και αιρετή τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έκανε τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν για προστασία και αποκατάσταση των ζημιών που από την αρχή είχαν προκληθεί και ιδίως στο σημείο που ενώνεται ο παλιός με τον καινούργιο.

Είναι γνωστό ότι μετά τη θαλασσοταραχή στις 10 Δεκέμβρη, όταν λόγω των κυματισμών το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο στο λιμάνι Κυπαρισσίας έσπασε στα τρία και τα κομμάτια πήραν επικίνδυνη κλίση, στις 16 Γενάρη σημειώθηκε «μπατάρισμα» του εν λόγω κομματιού, με ακόμα μεγαλύτερη κλίση. Από τις 16 Γενάρη μέχρι και χθες, ακόμη και με κυματισμό χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, τα τρία, πια, κομμάτια του σπασμένου τμήματος διαρκώς καταστρέφονται.


Το δε στηθαίο του τμήματος που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο, γυμνό και απροστάτευτο από μπλόκια, παραδίδεται στην ορμή και τη μανία των κυμάτων, ενώ η βάση του, που από προηγούμενες θαλασσοταραχές έχει σπάσει, διαλύεται συνεχώς και τα νερά της θάλασσας επικοινωνούν με το λιμάνι (περνώντας και πάνω από το μόλο και κάτω από τη βάση του).

Μάλιστα, έτοιμο να αποκοπεί είναι και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που ερχόταν σε επαφή με το τμήμα του νέου κομματιού!

Με τεχνική έκθεση για τις ζημιές στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γιαννακέας, έχει ήδη εισηγηθεί «το ταχύτερο δυνατόν να γίνει προστασία της πληγείσας περιοχής του προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας με φυσικούς ογκόλιθους από 6 έως 12 τόνους, που θα τοποθετηθούν ως εξωτερική θωράκιση, ώστε να αυξήσουμε την προστασία του έργου στο μέτρο του δυνατού εν όψει της χειμερινής περιόδου 2012-2013…».

Μάλιστα, η Περιφέρεια έχει αποφασίσει σχετικά τη διάθεση 74.000 ευρώ, που θα εξασφαλιστούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην Κυπαρισσία, ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία και έντονος ο φόβος, όπως μας έλεγαν χθες το μεσημέρι αλιείς, ότι αν δε γίνουν άμεσα παρεμβάσεις και εργασίες προστασίας, θα καταρρεύσει ο μόλος και δε θα υπάρχει λιμάνι filiatranet.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ