2013-02-14 16:09:03
Φωτογραφία για Στην Κρήτη 129 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ
του Σωτήρη Μεταξά

Τη ... μερίδα του λέοντος στις πιστώσεις του ΕΣΠΑ για το 2013 κατέχει η περιφέρεια Κρήτης με το συνολικό ποσό προς διάθεση να αγγίζει τα 129 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κρήτη βρίσκεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας (τις πρώτες δύο θέσεις κατέχουν "παραδοσιακά" οι μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της κεντρικής Μακεδονίας με 500 εκατομμύρια και 358 εκατομμύρια αντίστοιχα) και έχει μία μοναδική ευκαιρία να ... τρέξει έργα που έχουν μπλοκάρει λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, έδωσε στους περιφερειάρχες το σύνθημα να "βάλουν μπρος" τις μηχανές και να αξιοποιήσουν το εργαλείο του ΕΣΠΑ δρομολογώντας έργα που έχουν βαλτώσει. Πάντως, από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού τα προβλήματα που τους δημιουργεί η γραφειοκρατία, αλλά και τις «τρικλοποδιές που βάζουν οι διάφοροι υπουργοί», όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και συμφωνήθηκε εντός 20 ημερών να αποστείλουν στον πρωθυπουργό λίστα με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώνει τον ... εκνευρισμό της περιφέρειας Κρήτης είναι η σύγκριση δύο οδικών έργων στο νησί που υλοποιούνται μεν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από διαφορετικό φορέα. Παράδειγμα, ο δρόμος του Κρουσώνα υλοποιείται από την περιφέρεια και ... τρέχει με ασυνήθιστους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς ενώ ο κάθετος οδικός άξονας Ηρακλείου Μεσαράς που υλοποιείται από το υπουργείου έχει "βαλτώσει".

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί υπουργικό Συμβούλιο με βασικό θέμα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στόχος είναι όχι ένα ακόμη ΕΣΠΑ αλλά ένα διαφορετικό ΕΣΠΑ που θα παρέχει προστιθέμενη αξία. Σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ημέρα στη διαδικασία απορρόφησης των κονδυλίων. Εξάλλου, αμεσα ξεκινούν οι προετοιμασίες για το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, ο προγραμματισμός του οποίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ για τη φετινή χρονιά ο στόχος προβλέπει απορρόφηση κονδυλίων ύψους 4,184 δισ. ευρώ.
prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ