2013-02-14 20:30:10
Φωτογραφία για Ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρούν άνοιγμα στο Ανατολικό Τιμόρ
της Άννης Καρολίδου

Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές κατασκευαστικές προσφέρει η μακρινή γωνιά της ΝΑ Ασίας. Σε αναμονή αναπτυξιακό επενδυτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ, ύψους 15 δισ. δολαρίων

Η ελληνική επιχειρηματικότητα αποφασίζει αυτή τη φορά να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην νοτιο- ανατολική Ασία και συγκεκριμένα, στο Aνατολικό Τιμόρ ( Timor Leste), στο νεαρό αυτό κράτος που απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 2002 και για το οποίο, ακριβώς λόγω του ενεργειακού πλούτου που έχει, οι ΗΠΑ έχουν σχηματίσει ένα αναπτυξιακό επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, η επιχειρηματική διπλωματία έχει ήδη κάνει δουλειά και μία ελληνική τεχνική εταιρεία ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου  που θα συνδέει την πρωτεύουσα Ντίλι με τα νότια της ακτογραμμής προς την πλευρά της Αυστραλίας, η οποία με τη βιομηχανία υδρογονανθράκων (Woodrise Petroleum & Gas)  έχει επενδεδυμένα συμφέροντα στη Θάλασσα του Τιμόρ.


H πρώτη κίνηση για το Ανατολικό Τιμόρ, σε αυτή τη φάση, γίνεται από την Δημητρόπουλος Γ. Τεχνική, κατασκευαστική, εμπορική Α.Ε., ενώ ήδη έχουν αρχίσει επαφές με τους μεγάλους του ελληνικού κλάδου κατασκευών. Η «Δημητρόπουλος», τις επόμενες ημέρες «πετάει» για το Ντίκι, προκειμένου να εξακριβωθούν οι οικονομικές εγγυήσεις για το έργο. Εάν όλα πάνε κατ' ευχήν, η ελληνική εταιρεία θα υπογράψει με κατ' ευθείαν ανάθεση για την κατασκευή του μήκους 100 χλμ. αυτοκινητόδρομου,  ύψους προϋπολογισμού 20 εκατ. δολαρίων. Το έργο είναι ώριμο μελετητικά.

Όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, σε αυτή τη μακρινή γωνιά της Ν.Α. Ασίας, υπάρχουν ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, καθώς το Ανατολικό Τιμόρ, μετά από χρόνων εισβολής και κατοχής από τη γειτονική Ινδονησία, στερείται βασικών έργων υποδομής. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη περιοχή, εξηγεί και τη δημιουργία του fund των 15 δισ. δολαρίων, που διαχειριστικά ελέγχεται από τη Fed.

Σημειώνεται ότι στα ανοικτά του Ανατολικού Τιμόρ πλέουν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ στο νησί υπάρχει δύναμη Κυανοκράνων.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, από τη στιγμή που θα εξασφαλισθούν οι εγγυήσεις πληρωμών, υποστηρίζεται ότι ο δρόμος ανοίγει, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο αλλά και για πολλά ακόμη. Μέσα στο 2013, αναμένεται να ανατεθεί το έργο κατασκευής αεροδρομίου στο Ντίκι, προϋπολογισμού της τάξης των 400 εκατ. δολαρίων, ενώ οι ανάγκες της χώρας σε έργα οικονομικών και κοινωνικών υποδομών είναι πολύ μεγάλες.

Η «Δημητρόπουλος», με έδρα Αθήνα και υποκατάστημα στη Μεγαλόπολη, εκτελεί πολλά έργα της ΔΕΗ, ενώ συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ. Από τη «Δημητρόπουλος Γ.» ελέγχεται η A &D Ενεργειακή Α.Ε., εταιρεία που ασχολείται κυρίως με λιγνιτικά έργα.
VORIA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ