2013-02-14 20:43:03
Φωτογραφία για PWC: Στροφή προς την ανάκαμψη βλέπουν οι CEOs στην Ελλάδα
Φως στο τούνελ της ύφεσης βλέπουν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με... τη μελέτη που διεξήγαγε η PwC στο πλαίσιο της 16ης Παγκόσμιας Ετήσιας Έρευνάς της για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012, με τη συμμετοχή 45 ανωτάτων στελεχών από τους μεγαλύτερους και αντιπροσωπευτικότερους οργανισμούς της ελληνικής αγοράς και αντανακλά μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχαμε συνηθίσει λόγω της κρίσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα για την Ελλάδα δήλωσαν ‘σίγουροι/ σχετικά σίγουροι’ για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της επιχείρησής τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά το 2011 ήταν 46% και το 2010 μόλις 27%. Η έρευνα δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος,όπου η συνεργασία Ιδιωτικού Τομέα με το Κράτος έχει ζωτική σημασία για την οικονομία της χώρας.


Όμως, η αισιοδοξία που εξέφρασαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένει σε ρεαλιστικά πλαίσια, καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικοί ως προς τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, την ευμετάβλητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη διαχείριση του δημοσίου ελλείμματος και χρέους.

Για να επιβιώσουν αλλά και να επιτύχουν ανάπτυξη μέσα σε περίοδο κρίσης, οι εταιρείες του Ιδιωτικού Τομέα στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού, γεγονός που συνεισφέρει στην αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου. Στην έρευνα της PwC, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι έχουν εντείνει στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στις διεθνείς αγορές όπου βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη κινητικότητα είναι η Ασία, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά αρκετοί ανέφεραν την Αφρική. Αντίθετα, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζεται μείωση ή στασιμότητα των δραστηριοτήτων.

Για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απαραίτητη είναι η δημιουργία καινοτομίας και ο Ιδιωτικός Τομέας πρέπει να έχει τον κύριο ρόλο σε αυτό. Είναι θετικό λοιπόν, το γεγονός ότι το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν τη στρατηγική τους με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και την αύξηση της έρευνας και ανάπτυξης.

Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ελλάδα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Σημαντικότερο εμφανίζεται το πρόβλημα της αδυναμίας χρηματοδότησης, σύμφωνα με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (89%).

Ως προς την οικονομία της χώρας και το πολιτικό πλαίσιο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το ασταθές οικονομικό περιβάλλον (96%), την αδυναμία του Κράτους να διαχειρισθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (91%) και την αστάθεια στις κεφαλαιαγορές (87%).

Ακόμη, αρκετοί θεωρούν (71%) ότι ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά και οικονομία.

Συνεργασία με το Κράτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η συνεργασία και η υποστήριξη του ελληνικού Κράτους προς τον Ιδιωτικό Τομέα έχουν κρίσιμη σημασία για μία υγιή οικονομία.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα (98%),θέτουν ως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, ποσοστό πολύ υψηλότερο από πέρυσι (59%). Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξισορρόπηση της αγοράς, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ένας στους δύο συμμετέχοντες δήλωσε ότι η επιχείρησή του επηρεάζεται αρνητικά από ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και ότι το Κράτος δεν έχει κινηθεί ικανοποιητικά -κατά την περίοδο όπου διεξήχθη η μελέτη- για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για τις επιχειρήσεις που θα προσελκύσει επενδύσεις. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ζητούν από το Κράτος να εντείνει τις δράσεις για την κίνηση κεφαλαίων που θα δώσουν στην οικονομία της χώρας την ώθηση που χρειάζεται.

Αξιοσημείωτο επίσης ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων στην Ελλάδα (84%) πιστεύουν ότι το Κράτος δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να μειωθεί η ανεργία στον Ιδιωτικό Τομέα.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ