2013-02-14 22:30:03
Φωτογραφία για Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει ακόμα δρόμο
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Μήπως για μία ακόμη φορά χάνουν το στοίχημα και δεν μπορούν να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αυτοκινητοβιομηχανίας; Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μένουν άπραγες, στρεφόμενες σε εναλλακτικές πηγές όπως είναι το υδρογόνο. Η ουσία είναι ότι η ανταπόκριση των οδηγών υπήρξε χλιαρή, τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης σοβαρά, οπότε και η Ουάσιγκτον απέστη του μεγαλόπνοου στόχου της για 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους έως το 2015. Αναλόγως ποιώντας και ο επικεφαλής της Renault-Nissan, Kάρλος Γκοσν, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων Ι.Χ., ανακοίνωσε μία μείζονα μεταστροφή σε διττού χαρακτήρα υβριδικά με βενζίνη και μπαταρίες.

Τον τόνο δίνει μία ακόμα φορά η Toyota, αποσκοπώντας σε αυτοκίνητα απελευθερωμένα από την ανάγκη του πετρελαίου και χωρίς εκπομπές ρύπων με μία συσκευή, που μετατρέπει υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια
. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία προηγείται μία 10ετία στην αγορά του «πράσινου» αυτοκινήτου και το πρωτοποριακό, δημοφιλές υβριδικό της Prius είναι τώρα και κερδοφόρο. Το 2012 διεύρυνε το υβριδικό της χαρτοφυλάκιο σε δώδεκα μοντέλα, τέσσερα εκ των οποίων είναι εκδόσεις του Prius. Στη διεθνή αγορά πώλησε πέρυσι 1,2 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο μοντέλο της Nissan, το ηλεκτροκίνητο Leaf, έχει πωλήσει την τελευταία διετία ύπαρξής του λιγότερα από 50.000 οχήματα παγκοσμίως.

Τα κίνητρα της απόσυρσης ενισχύουν ώς ένα βαθμό της πωλήσεις. Στην Ιαπωνία, λόγου χάριν, οι πωλήσεις των υβριδικών εκτινάχθηκαν 40% το 2012, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και την Κίνα. Ωστόσο, η σταδιακή αυστηροποίηση των προδιαγραφών για την απόδοση των καυσίμων σε διεθνή κλίμακα από το 2020 και μετά θα αναγκάσει τις εταιρείες να εξετάσουν τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων τεχνολογιών.

(Bloomberg, Καθημερινή)
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ