2013-02-14 23:09:10
Φωτογραφία για Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ευθύνες και Βενιζέλου
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η πολύωρη κατάθεση του νομικού συμβούλου του κράτους και πρώην στενού συνεργάτη του υπουργού Αναστάσιου Μπάνου.

Ο κ. Μπάνος, που ήταν και επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου νομικός σύμβουλος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι «ο ίδιος, αν ήταν στη θέση του πρώην υπουργού, θα είχε πρωτοκολλήσει το διαβιβαστικό του cd που είχε σταλεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με κλητήρα της ελληνικής πρεσβείας».

Κατέθεσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο του 2012, και αφού είχε δημοσιοποιηθεί η ιστορία με το cd, πήρε τηλέφωνο τον κ. Παπακωνσταντίνου και του είπε ότι πρέπει να αποκαλύψει το πρόσωπο στο οποίο έδωσε το cd προς φύλαξη «γιατί αν δεν το κάνει στοχοποιούμαστε όλοι οι συνεργάτες σου» .

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών που είχε κληθεί να την ενημερώσει ότι «το έδωσα σε στενούς συνεργάτες μου αλλά δεν θυμάται σε ποιόν».


«Εκείνος μου απάντησε ότι θα το κάνω θεσμικά στη Βουλή. Τον παρακολούθησα στην Ολομέλεια, αλλά δεν είπε τίποτα. Κανένα όνομα ενώ με είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο, φέρεται να δήλωσε στα μέλη της Προανακριτικής ο κ. Μπάνος.

Ο ίδιος ερωτήθηκε επίμονα για την σύσκεψη που έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2011 στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος μαζί με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη, τον κ. Παπακωνσταντίνου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στη σύσκεψη είχε εκφράσει την άποψη ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Ελβετία για τη λίστα διότι έφθασε στην Ελλάδα με άτυπη διαδικασία».

Πρόσθεσε δε τότε ότι «το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας για να κάνει έρευνα το ΣΔΟΕ για το οικονομικό προφίλ των προσώπων».

Η Προανακριτική συνεχίζει τις εργασίες της με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Προανακριτική

«Να μην βιάζονται τα κέντρα διαρροής πληροφοριών να αθωώσουν κανένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη «λίστα Λαγκάρντ», τονίζουν σε γραπτή ανακοίνωση τους οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.

«Η ευθύνη της συμμετοχής μας στην Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη "λίστα Λαγκάρντ" δεν μας δίνει το δικαίωμα να αξιολογήσουμε δημοσίως κανένα από την πληθώρα των στοιχείων που έχουμε ήδη υπόψιν μας.

»Πολύ περισσότερο να τα δημοσιοποιήσουμε, και μάλιστα με τον αποσπασματικό, παραμορφωτικό της πραγματικότητας και υποβολιμαίο τρόπο που άλλοι κάνουν» επισημαίνουν χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θόδωρος Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής.

Και προσθέτουν:

«Με την ίδια ευθύνη και μετά λόγου γνώσεως συνιστούμε σε κάθε κέντρο διαρροής πληροφοριών και κατασκευής αξιολογήσεων να μη βιάζεται να "αθωώσει" κανένα από τα πρόσωπα για τις ενδεχόμενες ευθύνες των οποίων άμεσα ή έμμεσα διεξάγεται η έρευνα. Όταν δημοσιοποιηθούν νόμιμα όλα τα στοιχεία, τα σημερινά σενάρια θα κριθούν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημειώνουν ότι δεν τους προξενεί έκπληξη «το γεγονός ότι αυτές οι "αθωωτικές γνωμοδοτήσεις" κυκλοφόρησαν πριν καν η Επιτροπή παραλάβει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει την απαλλακτική ρητορεία και σεναριολογία», προσθέτουν:

«Κανένα σενάριο δεν νομιμοποιεί την επί χρόνια μη αξιοποίηση της λίστας από δύο υπουργούς και όλους τους λοιπούς αρμόδιους».

Και καταλήγουν: «Ειδικά για το συνολικό περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης, όποιος αρμόδιος (και μόνο αυτός) θελήσει να το αξιολογήσει οφείλει να αφιερώσει πολλές εργατοώρες σχολαστικής και συγκριτικής μελέτης στοιχείων τα οποία - ας μη βιάζονται - μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις. Μόνο όποιος έχει ιδιοτελείς σκοπιμότητες μπορεί επιπόλαια (;) να προτρέχει». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ