2013-02-14 23:10:26
Φωτογραφία για Ιβάν Σαββίδης -  Από καπνεργάτης στη λίστα του Forbes
Δίχτυ στο «ελληνικό επιχειρείν» απλώνει βήμα βήμα ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Μετά τη θεαματική εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο διαπρεπής ομογενής, προχώρησε προ ημερών στη μίσθωση για ένα έτος του ιστορικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, ενώ κατάφερε και μπήκε «σφήνα» στους μνηστήρες που ενδιαφέρονται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Λίγο καιρό πριν, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να... χτυπήσει και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Το ρωσικό χρήμα επιθυμεί να βρει διέξοδο... προς τη θάλασσα κι ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το εγχείρημα. Μάλιστα οι πρώτες στρατηγικές συμμαχίες στον τουρισμό χτίζονται στο Ελληνο- Ρωσικό Τουριστικό Forum, που γίνεται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι.

Τα επιχειρηματικά πλοκάμια του Ιβάν στην πατρίδα των προγόνων του στόχο έχουν την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο βαθύπλουτος ομογενής ενδιαφέρεται και για την είσοδό του στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Τα σχέδια είναι πολλά και μεγαλεπήβολα και η οικονομική κρίση κάνει πολύ πιο εύκολη την πραγματοποίησή τους.


Ο «τρομερός Ιβάν», νοικιάζοντας το εμβληματικό Θεσσαλονικιώτικο ξενοδοχείο, επιχείρησε το πρώτο επίσημο επιχειρηματικό του βήμα στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φέρεται επίσης να σχεδιάζει επένδυση για τη δημιουργία μεγάλης υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας σε ακίνητο που απέκτησε πρόσφατα στην Εύβοια.

Ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης, «φανατικός του ελληνισμού» όπου αυτός υπάρχει, έβαλε στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα και το σχέδιό του προχωρά όπως ο ίδιος το έχει φανταστεί. Αλλωστε ποιος μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον «Ιβάν τον τρομερό», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν οι φίλοι του. Αυτοδημιούργητος που δεν γνωρίζει από εμπόδια, κι όταν υπάρχουν, τα υπερπηδά.

 

Η σωτηρία του ΠΑΟΚ

Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σώζοντάς τον από βέβαιη καταστροφή. Λίγες εβδομάδες πριν, κλείνει καλή συμφωνία ενοικίασης του «Μακεδονία Παλλάς», ενώ ήδη έχει ανοίξει δίαυλο με την κυβέρνηση για την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που βολοδέρνει δύο χρόνια τώρα αναζητώντας φερέγγυο αγοραστή.

Ως είθισται, οι επιχειρηματίες που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ξένες αγορές, ξεκινούν από ποδοσφαιρικές ομάδες, δρόμο που περπάτησε και ο Σαββίδης.

Από το 2006 ακόμη είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

Δικαιολογώντας την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, δήλωνε πέρυσι το καλοκαίρι: «Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας».

Υπολογίζεται από συνεργάτες του ότι ήδη στον ΠΑΟΚ μπήκαν 21 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζονται επενδύσεις για αθλητικό κέντρο και γήπεδο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και με τη σύμπραξη άλλων Ρώσων επιχειρηματιών.

Επόμενη κίνηση το ξενοδοχείο και απώτερος στόχος του, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι η μελλοντική ανάπτυξη και εξαγορά του.

Στη διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ για το «Μακεδονία», που έγινε στις αρχές του Φεβρουαρίου, η εταιρεία «Black & White», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία, κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, την ανώτερη μεταξύ τριών υποψήφιων «μνηστήρων» (81.000 ευρώ της εταιρείας Aenaos και 51.000 της Grecotel), με αποτέλεσμα να αποκτά τον έλεγχο της ξενοδοχειακής μονάδας για 12 μήνες.

Από το ΙΚΑ, που είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, είχε οριστεί ως ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Πέρα από το μίσθωμα, η πλειοδότρια εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο Ιδρυμα το 10% των κερδών της, ενώ οφείλει και να κρατήσει το 92% του προσωπικού, που αριθμεί 120 άτομα. Ο μισθωτής θα καταθέσει εγγυητική επιστολή εξάμηνης διάρκειας.

Οι ρίζες του που είναι βαθύτατα ελληνικές καθορίζουν σχεδόν όλες τις πράξεις του Ιβάν Σαββίδη, κι αυτή είναι η συναισθηματική πλευρά των επενδύσεών του στη χώρα.

Η ψυχρή τους όμως πλευρά, λέει, ότι αυτές οι επιλογές αποτελούν το προσάναμμα για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Είναι εργαλεία επιρροής και σχέδια εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και του Πούτιν, προσωπικού φίλου του Ιβάν. Πέραν της ποντιακής καταγωγής του, λοιπόν, βαθιά πεποίθηση του Σαββίδη αποτελεί ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν μόνο να κερδίσουν από μια στενή συνεργασία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Τόσο ως πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας όσο και ως συντονιστής της ρωσικής Κοινής Βουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας, επεδίωξε να ισχυροποιήσει πολιτικά τους δεσμούς της Μόσχας με την Αθήνα.

 

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ

Ανατροπή του σκηνικού προκάλεσε ο Ιβάν Σαββίδης στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά της οποίας μέχρι πρότινος ήταν η τουρκική Seba. Στις αρχές του χρόνου, ο ομογενής επιχειρηματίας γνωστοποίησε μέσω επιστολής στο υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον του, ζητώντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, προτού υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

Η επιστολή έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γεώργιο Μέργο, μια μέρα μετά την επίσκεψη του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στις εγκαταστάσεις της ΣΕΚΑΠ.

Στην επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Διά της παρούσας επιστολής, επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για την πραγματοποίηση της επένδυσής μας στη ΣΕΚΑΠ, με την εξαγορά του ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, οι οποίες ανήκουν στην ΑΤΕBank.

Για την υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης, προχωρούμε στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο της εταιρείας, η ολοκλήρωση του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία υποβολή δεσμευτικής προσφοράς εκ μέρους μας. Η ολοκλήρωση του ελέγχου προσδιορίζεται περίπου στο χρονικό διάστημα των 4 εβδομάδων, με την απαραίτητη προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωσή του, να είναι η συνεργασία των αρμοδίων φορέων της ελεγχόμενης εταιρείας και η παροχή ακριβών πληροφοριών για τα δεδομένα της εταιρείας».

Η εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη στο προσκήνιο της υπόθεσης άλλαξε άρδην το κλίμα, καθώς οι εργαζόμενοι βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της πολύπαθης εταιρείας ένας Ελληνας επενδυτής.

 

Ενας καπνεργάτης στη λίστα του Forbes

Ο Ιβάν γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας. Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ.

Από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν Σαββίδης εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα. Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της. Σήμερα η καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ» αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρείες του μητρικού ομίλου «Αγκροκόμ», του οποίου πρόεδρος είναι ο Σαββίδης.

Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Εκτός από την καπνοβιομηχανία του, που ελέγχει το 4% της παραγωγής τσιγάρων στη Ρωσία, όπου οι καπνιστές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια, στον όμιλο του Σαββίδη ανήκουν η εταιρεία αλλαντικών «Ταβρ», η εταιρεία αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού «Καζάχα» και μια εταιρεία θεματικών πάρκων. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2011 ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρωσικό οικονομικό περιοδικό «Φινάνς», η περιουσία του Ιβάν Σαββίδη εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Κατατάσσεται στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμά την περιουσία του στα 9,4 δισ. ρούβλια (περίπου 237 εκατ. ευρώ).

 

Πλούσιος είναι και ο πολιτικός βίος του Ιβάν Σαββίδη

Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ.

Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ

Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

 

ΠΗΓΗ: Βίβιαν Μπενέκου/ΕΘΝΟΣ

http://www.kourdistoportocali.com/articles/18465.htm
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ