2013-02-15 10:33:48
Φωτογραφία για Επανέρχεται ο εφιάλτης των απολύσεων!
Με τον εφιάλτη των απολύσεων θα ζουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η τρόικα επανέρχεται με το αίτημα άμεσων αποχωρήσεων από το Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση είναι πλέον και περίπου 5.500 υπάλληλοι, πέραν των κατηγοριών που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου λόγω πειθαρχικών διαδικασιών - δηλαδή επίορκοι, αδικαιολογήτως απόντες λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων και όσοι έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα.

Πρόκειται ειδικότερα για 2.000 υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012 και δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και για άλλους 3.500 εργαζομένους, οι οποίοι κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.

Το πράσινο φως για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.


Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία «δεν μιλήσαμε για απολύσεις» - όπως είπε -, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως ελάχιστοι από τους πλεονάζοντες υπαλλήλους των υπουργείων θα μπορέσουν να απορροφηθούν αυτομάτως σε άλλη θέση. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται την υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας, το οποίο όμως οδηγεί μετά την πάροδο ενός έτους, κατά το οποίο οι υπάλληλοι λαμβάνουν το 75% των βασικών αποδοχών τους, στην απομάκρυνση από το Δημόσιο εφόσον δεν υπάρξουν κενά σε άλλες υπηρεσίες.

Στην… ουρά, όμως, για τοποθέτηση στα όποια κενά περιμένουν ήδη περίπου 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι οι 2.000 υπάλληλοι που υπήχθησαν οριζόντια στο καθεστώς διαθεσιμότητας (όσοι ήταν Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αορίστου χρόνου σε διοικητικές θέσεις) καθώς και οι περίπου 500 υπάλληλοι που πλεονάζουν από τα δύο πρώτα υπουργεία, για τα οποία εγκρίθηκαν νέα οργανογράμματα - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος.

Οπως επισημαίνεται, παρά τον αγώνα δρόμου για την ανακοίνωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, η εφαρμογή τους απαιτεί αρκετό χρόνο και μόνο μετά την οριστικοποίηση των όποιων αλλαγών θα μπορέσουν να προκύψουν και οι πλεονάζοντες υπάλληλοι.

Σύμφωνα πάντως με τα οργανογράμματα, που εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, προκύπτει μείωση των δομών κατά 37% στο υπουργείο Εργασίας, κατά 58% στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά 28% στο υπουργείο Δικαιοσύνης και κατά 53% στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Βάσει αυτών, αναμένεται εξοικονόμηση 18 εκατομμυρίων ευρώ λόγω περικοπών σε μισθώματα και επιδόματα θέσης ευθύνης. Εκκρεμούν ακόμη τα οργανογράμματα για τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, στα χέρια του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Βαρτζόπουλου βρίσκονται τα οργανογράμματα των «ευαίσθητων» υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τα πολυδαίδαλα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ