2013-02-16 09:07:31
Φωτογραφία για ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Να τονώσει την ακόμη ασθενική ρευστότητα, βάζοντας στο κρατικό ταμείο δισεκατομμύρια ευρώ, πριν πουλήσει εταιρείες ή ενοικιάσει ακίνητα Δημοσίου επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω του προγράμματος τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων, δηλαδή μέσω της έκδοσης ομολόγων αξίας ίσης με την αξία των προς αξιοποίηση ακινήτων. Όσοι αγοράσουν τα ομόλογα αυτά,  θα πληρωθούν, όταν το ακίνητο ή η εκμετάλλευση του περάσει σε ιδιώτη, ο οποίος θα καταβάλλει ανάλογο τίμημα στο Κράτος.

Με την τιτλοποίηση, θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα του Δημοσίου, που θα εκμεταλλευθεί για λίγο τα έσοδα από τα ομόλογα, πριν τα καταθέσει στον λογαριασμό εξόφλησης του ελληνικού χρέους, όπως όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα όμως, η τιτλοποίηση θα είναι δεσμευτική για την έγκαιρη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων ή της αξιοποίησης ακίνητης, βελτιώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τα πρώτα ομόλογα έναντι μελλοντικών εσόδων θα αφορούν, όπως όλα δείχνουν, την αξιοποίηση των ακινήτων στο Ελληνικό και στην Αφάντου Ρόδου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, 28 κτήρια του προγράμματος πώλησης κι επαναμίσθωσης, 6 ακίνητα στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων βίλες και πολυώροφα κτήρια, το κάμπινγκ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, τις εγκαταστάσεις τεσσάρων ιαματικών πηγών, έκταση 165 στρεμμάτων στην Ερμιόνη, τρία ξενοδοχεία Ξενία, παράλιο οικόπεδο 261 στρεμμάτων στη Σιθωνία, το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Βόρας και 11 ακίνητα παραπλεύρως της Αττικής Οδού. Η Κυβέρνηση σκοπεύει με την ίδια μέθοδο να εξοφλήσει κι άλλου είδους χρέη.

«Η αρχή της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη μέθοδος, προσπαθούμε να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το οικονομικό επιτελείο δέχεται πάντως, μεταξύ πολλών άλλων, εισηγήσεις να επαναλάβει και την τιτλοποίηση εσόδων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τακτική που είχε ακολουθήσει η Κυβέρνηση Σημίτη.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ