2013-02-16 10:31:08
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικός διάλογος συνεργασίας
Τη διεξαγωγή ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη παράλληλα με το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, συμφώνησαν χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντησή τους, η οποία πάντως δεν άγγιξε τα αγκάθια των διμερών σχέσεων.

Εξάλλου, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, βασικός στόχος της ανταποδοτικής επίσκεψης-αστραπής του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα ήταν να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της δεύτερης συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν χθες η συνάντηση, της οποίας θα προεδρεύσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ταγίπ Ερντογάν και θα συμμετέχουν περίπου δέκα υπουργοί από κάθε πλευρά, να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και να συνοδευτεί από ένα μεγάλο επιχειρηματικό φόρουμ, με σημαντικές εταιρείες από τις δύο χώρες. Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Νταβούτογλου συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των διερευνητικών επαφών.


Κυρίως, όμως, συζητήθηκαν οι 11 συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, αλλά και οι εκκρεμότητες. Ετσι, στο Συμβούλιο αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η βούληση για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ειδικά σε τομείς χαμηλής πολιτικής, όπου θα υπογραφούν και αρκετές συμφωνίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η υπογραφή της, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η κοινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του τούρκου υπουργού Εσωτερικών για συνεργασία στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, η υπογραφή μνημονίου κατανόησης για συνεργασία στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και η κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Στα τελευταία στάδια πριν από την υπογραφή είναι ακόμη: συμφωνία ανάμεσα στην ΕΡΤ και στο τουρκικό κρατικό κανάλι TRT (θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ), πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα Τύπου και Ενημέρωσης (θα υπογραφεί από τον Σίμο Κεδίκογλου), τρία πρωτόκολλα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας (ανάμεσά τους και συμφωνία παροχής υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών), πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, καθώς και περί απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης και μεταφοράς της πολιτιστικής περιουσίας (αμφότερα θα υπογραφούν από τον υπουργό Παιδείας). I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ