2013-02-16 17:56:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία για τους ορθοπεδικούς που χρηματίζονταν από την DePuy
Στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ βρίσκονται έντεκα γιατροί, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του «μαύρου χρήματος» γύρω από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy, στο πλαίσιο του σχετικού ελέγχου που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Από την έρευνα των φορολογικών δηλώσεων των γιατρών προέκυψαν ποσά συνολικού ύψους 5.812.000 ευρώ, που δεν κατέστη δυνατό να δικαιολογηθούν.

Ως αποτέλεσμα της ίδιας έρευνας, δύο ελληνικές επιχειρήσεις ορθοπεδικών προϊόντων προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών και κατέληξαν σε συμβιβασμό (θα καταβάλουν ποσό ύψους 12.100.000 ευρώ), αποδεχόμενες ότι είχαν παράνομες συναλλαγές με γιατρούς για την προώθηση των προϊόντων τους. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ άρχισε να αποκαλύπτει νέα υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, που χρηματοδοτούσε ερευνητές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να προωθήσουν τα δικά της σκευάσματα.


Σε ό,τι αφορά την υπόθεση DePuy, από το ΣΔΟΕ ανακοινώθηκε χθες ότι από τη σχετική έρευνα προέκυψαν τα εξής:

- Εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη νήσο Μαν δωροδόκησε ορθοπεδικούς γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της DePuy.

- Από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και των τραπεζικών λογαριασμών σε 11 από τους γιατρούς, προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ. Απεστάλησαν στις αρμόδιες ΔΟΥ πληροφοριακά δελτία για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων. Επίσης, υποβλήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της δωροδοκίας γιατρών, οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις σε θέσεις δημόσιων νοσοκομείων.

- Στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται επιβλήθηκαν πρόστιμα του ΚΒΣ ύψους 18.845.000 ευρώ και πρόστιμα ΦΠΑ συνολικά 2.450.000 ευρώ. Δύο εκ των επιχειρήσεων προσήλθαν και συμβιβάστηκαν με το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 12.100.000 ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση DePuy πέντε στελέχη της μητρικής εταιρείας Johnson & Johnson αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων, παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία και σύντομα θα κληθούν σε απολογία ενώπιον των ανακριτικών αρχών. Κατηγορούμενοι είναι και οκτώ γιατροί, πρώην και νυν διευθυντές ορθοπεδικών κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, που φέρονται να «προωθούσαν» τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που ξεκίνησε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, το ΣΔΟΕ εντόπισε ομάδα γιατρών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδοτείται και από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ εξασφάλιζε παράνομες χρηματοδοτήσεις από γερμανική εταιρεία για να προωθεί δικά της σκευάσματα σε κλινικές έρευνες ή σε δοκιμές φαρμάκων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί και άλλες τέτοιες ομάδες ερευνητών σε διάφορες πόλεις, για τις οποίες ο έλεγχος θα αρχίσει αργότερα.

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ