2013-02-16 17:57:03
Φωτογραφία για Μνήμες από την «Επανάσταση των Γαριφάλων» στην Πορτογαλία του Μνημονίου
Ένα άσμα από το παρελθόν ακούστηκε από τα θεωρεία της πορτογαλικής Βουλής, διακόπτοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργού, Πάσους Κοέλιου, στην Ολομέλεια.

Μια ομάδα 30 ατόμων άρχισε να τραγουδά το Grandola, Vila Morena, το οποίο συνόδευσε την «Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974» και την πτώση της δικτατορίας.

Έκτοτε θεωρείται σύμβολο της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός χαμογέλασε και προσπάθησε να συνεχίσει την ομιλία του, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Η πρόεδρος του Σώματος, σταμάτησε τον πρωθυπουργό, περίμενε να τελειώσει το τραγούδι και να αποχωρήσουν από την αίθουσα οι διαδηλωτές.

Για την ιστορία οι διαδηλωτές ανήκουν σε μια οργάνωση «αγανακτισμένων» πολιτών, η οποία διοργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις πρωτοφανείς -για τα δεδομένα της χώρας- κινητοποιήσεις κατά της τρόικας με εφαλτήριο το Διαδίκτυο.


Τότε είχαν λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις πάνω από 500 χιλιάδες πολίτες.

«Θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι σε αυτή τη χώρα ο λαός κάνει κουμάντο» δήλωσε μέλος της οργάνωσης στα Μέσα Ενημέρωσης.

Nέο ραντεβού έχουν δώσει οι διαδηλωτές στους δρόμους της Λισαβόνας στις 3 Μαρτίου.

Για την ιστορία, το τραγούδι Grandola, Vila Morena μιλά για την αδελφοσύνη των κατοίκων της Grandola, μιας μικρής πόλης νότια της Λισαβόνας.

Στη διάρκεια της δικτατορίας του Σαλαζάρ το τραγούδι είχε απαγορευθεί, για να ακουστεί τελικά από τα ραδιόφωνα στις 25 Απριλίου 1974, όταν ξεκίνησε η «Επανάσταση των Γαριφάλων», που έριξε τη δικτατορία.

Επρόκειτο για ένα κίνημα χαμηλόβαθμων αξιωματικών, το οποίο ανέτρεψε αναίμακτα το καθεστώς, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες πολίτες. Οι Πορτογάλοι που βγήκαν στους δρόμους έβαζαν γαρίφαλα στις κάννες των όπλων των στρατιωτών.

Ένα χρόνο αργότερα έγιναν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πορτογαλία και η χώρα σταδιακά πήρε το δρόμο της δημοκρατίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ