2013-02-16 17:49:05
Φωτογραφία για Προειδοποίηση Σαμαρά: Τελευταία σας ευκαιρία - Ερχεται ανασχηματισμός
Σε στενό κλοιό θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες οι υπουργοί της κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινάει συνεχόμενες συναντήσεις με κάθε έναν προσωπικά για καλύτερο συντονισμό και αποτελέσματα, αλλά, ίσως, και μια τελική αξιολόγηση με φόντο τον ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος με ορισμένους υπουργούς και αποφάσισε να ελέγχει αυστηρά το κυβερνητικό έργο, ενώ ήδη χτύπησε «καμπανάκι» για να μη χαλαρώσει η προσπάθεια.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, στους υπουργούς του ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνεχόμενες δίωρες συναντήσεις με όλους προκειμένου να τον ενημερώσουν για την πορεία του κυβερνητικού έργου και συγκεκριμένα τους ζήτησε «φέρτε μου λύσεις και όχι προβλήματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του αναλυτική ενημέρωση για το έργο και την πρόοδο ή καθυστερήσεις που υπάρχουν σε κάθε υπουργείο, ωστόσο, επιθυμεί να ενημερωθεί προσωπικά από τους επικεφαλής δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία σε εκείνους που «έχουν μείνει πίσω».


Στο βάθος, άλλωστε, διαφαίνεται σιγά σιγά ο ανασχηματισμός που παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο φέρεται πως είναι αποφασισμένος.

Το πρόγραμμα των δίωρων συναντήσεων ξεκινάει την Τετάρτη, καθώς τη Τρίτη αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και έχει ως εξής:

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου: στις 10 το πρωί με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12.00 με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, στις 17.00 με την ηγεσία του του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 19.00 με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου: στις 10.00 θα συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη μια το μεσημέρι την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου: στις 10.00 το πρωί την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12.00 του υπουργείου Εσωτερικών, στις 17.00 του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 19.00 του υπουργείου Παιδείας.Σάββατο 23 Φεβρουαρίου: στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12.00 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 14.00 του υπουργείου Οικονομικών.

Πρώτη «κίτρινη κάρτα» στον Κωστή Χατζηδάκη

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού φάνηκαν ήδη από... νωρίς με το μίνι «άδειασμα» που επιφύλαξε στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με τη δημιουργία νέας θέσης υφυπουργού που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να τρέξει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Νέο πρόσωπο της κυβέρνησης θα είναι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και στέλεχος της ΝΔ με μακρά εμπειρία, ο οποίος αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διάθεση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Η στασιμότητα που παρατηρείται σε αυτό τον τομέα αντανακλά στο πρόσωπο του κ. Χατζηδάκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε βάλει «γκάζια» στον υπουργό Ανάπτυξης.

Ανοίγει δειλά δειλά ο «φάκελος ανασχηματισμός»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον ορισμένων υπουργών, καθώς ο ανασχηματισμός έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο θεωρείται, πλέον, πολύ πιθανός.

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να τρενάρει το ζήτημα αφενός για να πάρει τις τελικές αποφάσεις και αφετέρου για να ολοκληρωθεί πρώτα το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, οι αλλαγές προσώπων θεωρούνται επιβεβλημένες.

Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι από την Ιπποκράτους πιέζουν για έναν πιο ενεργό ρόλο εντός της κυβέρνησης με επιδίωξη να αναλάβουν ορισμένα στελέχη της νέας γενιάς κεντρικές θέσεις και παραγωγικά υπουργεία, όπως, για παράδειγμα, το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην αντίπερα όχθη, ο Φώτης Κουβέλης δεν δείχνει διατεθειμένος να συμμετάσχει σε έναν ανασχηματισμό, καθώς από τη μια πλευρά δεν επιθυμεί να ανακατέψει την πίτα και εσωκομματικά μιας και παρουσιάζεται αρκετά «βολεμένος» με τις θέσεις που έχουν καταλάβει πρόσωπα που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ (Ρουπακιώτης, Μανιτάκης).

Επιπλέον, εκτός της αποφυγής εσωκομματικής εμπλοκής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν επιθυμεί με τίποτα να ανακινήσει συζητήσεις και υποθέσεις που τον έφεραν να καταλαβάνει τη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης μιας και το εν λόγω κεφάλαιο δείχνει να έχει κλείσει οριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα και οι συναντήσεις της επόμενης εβδομάδας στο Μαξίμου με τους υπουργούς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το κυβερνητικό τοπίο.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ