2013-02-17 09:52:59
Φωτογραφία για Η Λερναία Υδρα της διαφθοράς
Με την οικονομία να συρρικνώνεται, τα εισοδήματα να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να ξεπερνά το 61%(!) στους νέους, η κοινωνική συνοχή κρέμεται σε μια κλωστή. Μια «σπίθα», ένα οποιοδήποτε γεγονός, μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν μαγικές, εύκολες λύσεις. Φυσικά η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να κάνει πιο ευέλικτα και να ενισχύσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ωστόσο το «κλειδί» για την οριστική αντιμετώπιση της μάστιγας δεν βρίσκεται πουθενά αλλού, παρά στην επιστροφή της οικονομίας στον ενάρετο κύκλο.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, ώστε να παράγεται πλούτος και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Απαιτείται η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η μείωση του διεφθαρμένου και παρασιτικού δημοσίου τομέα, που ακόμη και σήμερα απομυζά πολύτιμους και δυσεύρετους πόρους. Πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει συνεχώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.


Σ' αυτό συμφωνούν όλοι, αλλά στα λόγια. Γιατί στην πράξη η στάση μέρους του πολιτικού συστήματος είναι είτε αντιφατική είτε ξεκάθαρα αρνητική, εχθρική θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει απέναντι στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Καθαρά τεχνοκρατικές λύσεις αντιμετωπίζονται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της ιδεολογικοποίησης, της στείρας άρνησης ή της κοντόφθαλμης «εξυπηρέτησης» συντεχνιακών συμφερόντων πάσης φύσεως Πώς λοιπόν να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, πώς να δημιουργηθεί ένα φιλικό, στην υγιή επιχειρηματικότητα, περιβάλλον και να μπορεί η Ελλάδα να προσελκύει επενδύσεις, όταν ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος ξιφουλκούν κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και φωνασκούν όταν επιχειρείται μια ιδιωτικοποίηση που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται εντόνως για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, αλλά ουσιαστικά σιωπούν μπροστά στη δράση των κυκλωμάτων που ακόμη και σήμερα, χωρίς κανένα δισταγμό προσπαθούν να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες προμηθειών αποκομίζοντας έτσι μίζες και χρεώνοντας το ΕΣΥ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία των ελέγχων που έκανε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που παρουσιάζει σήμερα η «Η» είναι αποκαλυπτικά, τρομάζουν για το μέγεθος της διαφθοράς. Είναι απόλυτη η ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πρέπει να πέσουν «κεφάλια» εδώ και τώρα στον χώρο της Υγείας. Όλοι οι ενεχόμενοι και οι ανεχόμενοι τη σπατάλη και τη διαφθορά πρέπει να καρατομηθούν εδώ και τώρα. Αλλιώς θα κυριαρχήσει το αίσθημα ατιμωρησίας και η «πολλαπλασιαστική» επίδραση θα ακυρώσει τα πολύ σημαντικά θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει, χωρίς ταλαντεύσεις, στην «κάθαρση», με την οικοδόμηση υγιών και αποτελεσματικών θεσμών για τη θωράκιση του δημοσίου χρήματος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ