2013-02-17 09:48:50
Φωτογραφία για «Φαβορί» οι Ρώσοι στο παιχνίδι για τη ΔΕΠΑ
Της Μανταλένας Πίου

Σε επενδυτικό στόχο για ρωσικά κεφάλαια εξελίσσεται η Ελλάδα. Αιχμή του δόρατος, στην παρούσα φάση, είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς δύο ρωσικές εταιρείες φέρεται να έχουν δώσει τις υψηλότερες ενδεικτικές προσφορές και ετοιμάζονται να περάσουν στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τον ρωσικό κολοσσό Gazprom και τον όμιλο Sintez, του μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, που συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής Negusneft. Tη λίστα των υποψηφίων συμπληρώνουν η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η «Μ&Μ» κοινή εταιρεία των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου και ο όμιλος ΤΕΡΝΑ που συνεργάζεται με την τσεχική ΡΡF για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, τη θυγατρική της ΔΕΠΑ, με αντικείμενο τους κεντρικούς αγωγούς και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Kύμα επενδύσεων

«H νίκη για μία ρωσική εταιρεία θα ανοίξει την πόρτα σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μία χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία με τους δεσμούς της ορθοδοξίας», έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Μoscow Times», προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες φαίνεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, ξενοδοχεία και άλλες ευκαιρίες στον τουρισμό
. Ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διαμηνύουν οι Ρώσοι.

Πληροφορίες φέρουν την πρόταση της Gazprom, που αφορά στην εξαγορά μόνον της ΔΕΠΑ να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και την ενδεικτική προσφορά της Sintez για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να κτυπά τα 1,9 δισ. ευρώ, αφήνοντας μακριά τους υπόλοιπους διεκδικητές.

Η προοπτική οι δύο εταιρείες να περάσουν στον έλεγχο των Ρώσων φαίνεται να έχει θορυβήσει Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Η Ε.Ε. δεν έχει εκφραστεί επίσημα επί του θέματος, αφήνει όμως να διαφανεί ότι μία τέτοια εξαγορά έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών. Ως δανειστές της Ελλάδας όμως οι Ευρωπαίοι ζητούν μετ΄ επιτάσεως επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και άμεσα αποτελέσματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε πως η δική μας συμβουλή προς όλες τις χώρες... είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκε η ελληνική κυβέρνηση για να ισορροπήσει στις πιέσεις, ήταν η τροποποίηση των τευχών του διαγωνισμού με τρόπο που να δίνει σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση να συμπράξουν με τους υποψήφιους του δεύτερου γύρου.

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο από το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, προφανώς ανησυχώντας για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας. Οι Ρώσοι όμως, που ίσως να είναι οι μόνοι που διαθέτουν και τα απαραίτητα κονδύλια για την εξαγορά, επέμειναν.

«Το τίμημα θα είναι βασικό κριτήριο στην τελική μας επιλογή», δηλώνει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, του Ταμείου Αποκρατικοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που διενεργεί τον διαγωνισμό.

Προτάσεις

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι ολοκληρωμένες προτάσεις των Ρώσων είναι αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Για την Gazprom η εξαγορά της ΔΕΠΑ δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό όμιλο να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε χώρα της Ε.Ε. και ταυτόχρονα να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που διαμορφώνεται με τον «Νότιο Διάδρομο» μεταφοράς αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη και στο μέλλον με το αέριο της ανατολικής Μεσογείου.

Για την ελληνική πλευρά, πέραν του τιμήματος της εξαγοράς, κρίσιμο είναι το ζήτημα της τιμής στην οποία αγοράζει το αέριο. Αν και επισήμως το θέμα δεν έχει τεθεί στον διαγωνισμό, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα σήμερα αγοράζει το αέριο στα σύνορα σε τιμές πολύ πιο υψηλές από τις γειτονικές της χώρες. Η Gazprom, που προμηθεύει το 80% της ελληνικής αγοράς αερίου, φέρεται να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αφού εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ και όχι πριν.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται και μία πρώτη γεύση δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, με τις πληροφορίες για ένα περιθώριο μείωσης της τάξης του 12% στις τιμές που χρεώνει η ΔΕΠΑ τους μεγάλους πελάτες της, ποσοστό πάντως καθόλου επαρκές για τη βιομηχανία και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

O ρωσικός όμιλος, έχοντας πλήρη επίγνωση του αρνητικού κλίματος στις Βρυξέλλες -ην περίοδο αυτή η αντιτράστ επιτροπή της Κομισιόν διεξάγει έρευνα για τη Gazprom- έχει καταθέσει προσφορά μόνον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. «To τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. που υποχρεώνει τους ενεργειακούς ομίλους σε διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής από τα δίκτυα μεταφοράς μοιάζει να έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη Gazprom», δήλωσε αναλυτής στη «Moscow Times».

Διαγωνισμός

Ο τρίτος παίκτης, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Soccar, δηλώνει ότι εξετάζει πολύ σοβαρά τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Η εταιρεία παίζει κομβικό ρόλο, καθώς η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία στην επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ως γνωστόν τον Ιούνιο, η κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, και στην οποία συμμετέχει η Socar, θα αποφασίσει ποιο από τα δύο πρότζεκτ, ο ΤΑΡ, ο οποίος περνά από ελληνικό έδαφος ή ο «West Nabucco», o οποίος παρακάμπτει τη χώρα μας, θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Οι τελικές δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ υποβάλλονται τον Απρίλιο και ως τον Μάιο, το αργότερο, αναμένονται τα αποτελέσματα.

Επενδύσεις 3 δισ. σχεδιάζει η Sintez

H Sintez, όμιλος με σχετικά μικρό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, προσφέρει το υψηλότερο τίμημα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αντρέι Κορόλεφ φέρεται να δηλώνει ότι η Sintez θα επενδύσει 3 δισ. ευρώ σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς «βλέπει» τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο διαμετακόμισης αερίου από τη Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική, τις αραβικές χώρες και της χώρες της Κασπίας.

Δεν είναι λίγοι όμως όσοι υποστηρίζουν ότι η Sintez μπορεί να λειτουργεί σαν κρυφός πληρεξόυσιος για λογαριασμό της Gazprom στον διαγωνισμό και δηλώνουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν σε λίγα χρόνια της πουλήσει τη ΔΕΠΑ, σε περίπτωση βέβαια που κερδίσει τον διαγωνισμό. Ο κ. Κορόλεφ, ενώ αρνείται τα περί μυστικής συμφωνίας με τη Gazprom, δηλώνει σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Sintez θα εξέταζε την πιθανότητα συνεργασίας με την Gazprom στην Ελλάδα, αν της γινόταν μία ελκυστική πρόταση, εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό.
"Η"
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μοτοπορεία κατά της κρίσης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μοτοπορεία κατά της κρίσης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ