2013-02-17 10:36:03
Φωτογραφία για Άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο
Ανοιξαν οι κάλπες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου για την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. .Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν έως τις 20:30 (γύρω στις 18.30 τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρότερα εκλογικά κέντρα) Συνολικά 545.491 Κύπριοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες της Κύπρου και τους εξωτερικού (14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού) για να αναδείξουν έναν εκ των υποψηφίων στην ηγεσία της χώρας.

Υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου

Μεγάλο φαβορί προβάλλει ο 66χρονος Νίκος Αναστασιάδης, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ΔΗΣΥ, ο οποίος πιθανολογείται ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και από τον πρώτο γύρο.


Mάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο θα δώσουν οι Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, και Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί σε έναν γύρο, καθώς ο Ν. Αναστασιάδης δείχνει να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανθυποψηφίων του ή αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος και ποιός εκ των Μαλά ή Λιλλήκα θα καταφέρει να περάσει στον β' γύρο. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η αποχή, οι συσπειρώσεις και οι ψήφοι του εξωτερικού.

Για πρώτη φορά, επίσης, μείζον ζήτημα της εκλογικής εκστρατείας δεν ήταν το Κυπριακό, αλλά η οικονομική κρίση και οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το δάνειο διάσωσης των κυπριακών τραπεζών.

Με την κυπριακή οικονομία σε ύφεση και την ανεργία να έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια και να διαμορφώνεται στο 14,7%, ο νέος Πρόεδρος έχει δύσκολο έργο μπροστά του.

Ήδη σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «μελετούν» τις χρηματοοικονομικές συνέπειες σε περίπτωση πτώχευσης της Κύπρου εάν η νήσος δεν λάβει διεθνή οικονομική βοήθεια.

«Ειδικοί της τρόικας υπολογίζουν, ιδιαίτερα υπό την πίεση του Βερολίνου, τις χρηματοοικονομικές συνέπειες μιας πτώχευσης της Κύπρου», έγραψε η γερμανική εφημερίδα, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή για τις πληροφορίες αυτές.

Η σχετική απόφαση ανεβλήθη από το Eurogroup για μετά τις κυπριακές εκλογές.

Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ. με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει ήδη υιοθετήσει μια σειρά μέτρων λιτότητας, για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 7,25% του ΑΕΠ της χώρας σε τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα πα΄ντως με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι ανέρχονταν σε 10 δισ. ευρώ, ίσως τελικά να αποδειχθούν σημαντικά μικρότερες.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ