2013-02-17 11:20:55
Φωτογραφία για Επίθεση με βόμβες μολότοφ στα εργοτάξια Σκουριών
Επίθεση με βόμβες μολότοφ πραγματοποίησαν τη νύχτα άγνωστοι κουκουλοφόροι στα εργοτάξια Σκουριών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο, παραβιάζοντας την πύλη του εργοταξίου, περιέλουσαν με βενζίνη σημεία των εγκαταστάσεων και έβαλαν φωτιά, ενώ προπηλάκισαν τους φύλακες τραυματίζοντας έναν εξ αυτών.

Από την Αστυνομία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσαγωγών υπόπτων για εμπλοκή στο συμβάν.

***

Επεισόδια μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρίψη χημικών κατά αγροτών που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό.

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, σπρέι πιπεριού, ενώ επιτέθηκε και με γκλομπ και ασπίδες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τέσσερις αγρότες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.


Παράλληλα, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.

Για αυταρχισμό από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας. «Δεν θέλουμε να κλείσουμε το δρόμο. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα» υπογράμμισε.

Αντιπροσωπεία αγροτών θα έρθει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τους αρχηγούς ή με εκπροσώπους των κομμάτων.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου καταγγέλλει «τη νέα άγρια επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγωνιζόμενων αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, κατά τη διάρκεια συμβολικής καθιστικής διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων».

«Ο αυταρχικός παροξυσμός της κυβέρνησης δεν προκαλεί την οργή μόνο της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς αλλά όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πρέπει να απαντήσουν δυναμώνοντας τον αγώνα τους και την λαϊκή συμμαχία κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους εξοντώνει» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Τα μπλόκα στο νομό της Λάρισας ανέρχονται πλέον σε τέσσερα, καθώς εκτός από το κεντρικό της Νίκαιας και αυτό που έχει αναπτυχθεί στην Μελούνα της Ελασσόνας, δημιουργήθηκαν και δυο νέα: στην περιοχή του Δαμασίου και στον Τύρναβο στο ύψος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Κρήτης, που ξεκινούν τριήμερη διαμαρτυρία ζητώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους.

Οι αγρότες του Ηρακλείου δίνουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου στον κόμβο του Γιόφυρου και από εκεί θα αναχωρήσουν για την εθνική οδό, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου και θα διανέμουν δωρεάν κηπευτικά στους διερχόμενους οδηγούς.

Παράλληλα προγραμματίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού χωρίς ωστόσο όπως υποστηρίζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες.

Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί την Τρίτη καθώς και την Τετάρτη, ημέρα της πανεργατικής γενικής απεργίας όπου οι αγρότες δηλώνουν ότι θα δώσουν δυναμικό παρόν στο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο.

***

Για προβλήματα από «ατεκμηρίωτο και βεβιασμένο» σχεδιασμό του σχεδίου Αθηνά για συγχώνευση Πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις στο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου τους στο Λαύριο το Σάββατο. Οι πρυτάνεις επισήμαναν επίσης τα διοικητικά προβλήματα και τη «δυσαρμονία» που υπάρχει με τα Συμβούλια Διοίκησης στα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με όσα είπαν στο ΑΜΠΕ πρυτάνεις, στη συζήτηση τέθηκε από πολλούς το θέμα της συνεργασίας με τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, αναφέροντας ότι συχνά υπάρχουν δυσαρμονίες, αφού οι πρυτάνεις παραμένουν στη θέση τους και έτσι έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι διοικητικής εξουσίας στα Ιδρύματα.

Το ερώτημα που τέθηκε συγκεκριμένα, στο υπουργείο, ήταν τι θα κάνουν οι πρυτάνεις στις περιπτώσεις που. Ο κ. Κυριαζής ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση ασκείται από τους πρυτάνεις, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης ειδικά για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, κάτι που αν δεν γίνει θα δημιουργήσει εκτός των άλλων, και πλείστα νομικά ζητήματα, όπως επισήμαναν ορισμένοι πρυτάνεις.

Όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά», το Οικονομικό Πανεπιστήμιο φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες όσον αφορά στην ομοσπονδιοποίηση του με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της Αθήνας, δηλαδή Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο, Γεωπονικό (το σχέδιο «Αδαμάντιος Κοραής»).

Οι συζητήσεις έγιναν παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζή, ο οποίος επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι ο διάλογος, για το σχέδιο «Αθηνά», είναι εν εξελίξει και σ΄αυτόν θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που τίθενται μέχρι, στις αρχές Μαρτίου που θα καταλήξει το υπουργείο στην οριστική εισήγηση του.

Το ψήφισμα των πρυτάνεων

Στο ψήφισμα, οι πρυτάνεις αναφέρονται στα λειτουργικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, και συγκεκριμένα στα προβλήματα με τις αρμοδιότητες των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως επίσης και στα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, με αφορμή τα συνεχώς μειούμενα κονδύλια. Επίσης συζητήθηκαν και τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

«Η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων, που ανέκυψαν, από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 (σ.σ. οι νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση) και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους» αναφέρει το ψήφισμα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου αναλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων απορρύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, οι θεσμικές δυσχέρειες έγκαιρης έγκρισης των προϋπολογισμών τους, καθώς και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την απαιτούμενη απορρόφηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, έχουν θέσει σοβαρότατο θέμα συνέχισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά», η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, του, κατά τα άλλα, αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας.

Είναι αυτονόητο, σημειώνουν οι Πρυτάνεις, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων. Ειδικά για το σχέδιο «Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων.

Τέλος, στο ψήφισμα τους οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι ζητήθηκε από όλους κατεπειγόντως χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, επισημάνθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης της έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη, αν καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ενώ τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια ήδη έχουν καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία ανταπόκριση.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ