2013-02-19 05:03:03
Φωτογραφία για Νέο «κούρεμα» χρέους βλέπει η Δαμανάκη
Νέο «κούρεμα» του χρέους προαναγγέλλει η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η κυρία Δαμανάκη υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει ήδη σημάδια για πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε «θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο», όπως είπε, θυμίζοντας ότι αυτό αποφασίστηκε στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. «Θετικές είναι επίσης οι εξελίξεις στο μέτωπο ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών μετά τη διοχέτευση μέρους της τελευταίας δανειακής δόσης. Τώρα, όμως είναι η ώρα των ίδιων των Τραπεζών να ανταποκριθούν στον ρόλο τους», είπε, προσθέτοντας πως «η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την αγορά με ρευστό, τώρα με την σταθεροποίησή τους».

Στην ομιλία της πάντως, η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «νέο ντηλ» για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αυτό που πρέπει τώρα να εξετάσουμε είναι «δημοσιονομική αλληλεγγύη έναντι δημοσιονομικής υπευθυνότητας»
. Χαρακτήρισε δε τη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική τελικά Ένωση είναι ότι πρόκειται για τον «μονόδρομο επιβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». «Η πορεία για την ολοκλήρωση της Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί. Χωρίς αυτή, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και αδύναμων χωρών θα διευρυνθεί και αυτό θα οδηγήσει σε αποξένωση, την αποσύνθεση και την κατάρρευση της ενωμένης Ευρώπης», είπε.

Θέση, όμως, έλαβε και στο θέμα του κατώτερου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να συνδέεται μονομερώς με μειώσεις μισθών και μάλιστα με την μείωση του κατώτερου μισθού». Ζήτησε λοιπόν τα αδρανή πλεονάσματα να διοχετεύονται στον Νότο με την μορφή εξωτερικής ζήτησης, ή αλλιώς να επενδύονται στις πιο αδύναμες οικονομίες, έτσι ώστε να βελτιώνεται συνολικά η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ένωσης.

Μίλησε πάντως για «σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας» στην Ευρώπη, καθώς μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει απομακρυνθεί το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνίδα Επίτροπο, η Κομισιόν ρίχνει τώρα το βάρος της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για ασυγχώρητες καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων από οφειλές, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αναγκαία χαρακτήρισε την μείωση ορισμένων υψηλών συντελεστών, όπως του ΦΠΑ στην εστίαση, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν υπάρχουν». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ