2013-03-01 10:25:34
Φωτογραφία για ΠΑΣΟΚ / Κεντρικό θέμα στο συνέδριο η συμμετοχή στην κυβέρνηση...!!!
Ενα πραγματικά κρίσιμο κομματικό Συνέδριο ξεκινά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πόλος που στηρίζει και εξασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα στην εξαιρετικά δύσβατη οικονομική συγκυρία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε «κλειστεί» για αρκετές ώρες χθες στο σπίτι του για να συντάξει την ομιλία που θα εκφωνήσει το μεσημέρι κατά την έναρξη του Συνεδρίου, λέγεται ότι δεν θέλει να απογοητεύσει τα στελέχη του που αναμένουν ότι θα εμφανίσει «άσους από το μανίκι» και θα ταρακουνήσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ενδιάμεσα, είχε συνεχή πληροφόρηση για τα διάφορα (και δυσάρεστα συμβαίνοντα στο «γήπεδο» της Νεολαίας), ενώ είχε ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του δέσμη προτάσεων για το ΠΑΣΟΚ της «επόμενης μέρας».

Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι εκτός από τη σημερινή παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος κινείται στην κατεύθυνση (αφού ακούσει όλες τις απόψεις) να «αιφνιδιάσει» με τη δευτερολογία του αύριο το απόγευμα, όπου επί της ουσίας θα απαντήσει στα ερωτήματα των διάφορων «τάσεων» στο ΠΑΣΟΚ - ακόμη και σε αυτές στο «προεδρικό μπλοκ».


Οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν πρόκειται να θέσει διλήμματα για την τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση - ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκει μία καθαρή θέση για τη νέα προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η ανανέωση είναι το έτερο βασικό «στοίχημα» και αφορά την ανάδειξη νέων και άφθαρτων στελεχών στα νέα εκλεγμένα επιτελικά όργανα του κόμματος.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, συνεργάτες του επέμεναν ότι δεν πρόκειται να υποδείξει «λίστα» με συγκεκριμένα ονόματα στη νέα Κεντρική Επιτροπή και ότι η σταυροδοσία θα αποφασιζόταν γύρω στο 25-30%, με στόχο να «σπάσουν» οι «γραμμές», διότι αν ισχύσει (προϋποθέτει απόφαση Συνεδρίου) το 10% τότε κατά τους έμπειρους ευνοείται η «συμμαχία» κάποιων τάσεων και η συγκρότηση εσωκομματικού πόλου.

Το σίγουρο είναι ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι εν πολλοίς ένα. Το πώς το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει, παρά τις διαφορετικές του απόψεις, να πείσει ότι ενισχύεται από τη διαδικασία και προχωρά στα επόμενα βήματα, αφενός για τον ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό και αφετέρου για την ενδυνάμωση της κομματικής σπονδυλικής του στήλης. Παραμένει ερωτηματικό σχετικά με τη διάθεση της σημερινής ηγεσίας να επιτεθεί ή όχι στους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ για τη μη παρουσία τους στην έναρξη του Συνεδρίου.

Από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου έλεγαν χθες ότι δεν θα αποφύγει κατά την αποτίμηση της κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ να καταδείξει και τα ιδιαιτέρως αρνητικά γεγονότα, ενώ θα κάνει ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς» - γνωρίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ λέει όχι στον διάλογο για τη νέα ενιαία Κεντροαριστερά. Στο δε ερώτημα «με ποιους είναι το ΠΑΣΟΚ;», θα ρωτήσει «ποιοι είναι με το ΠΑΣΟΚ», θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι είναι στο «κέντρο» κι όχι ουρά της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ» Τουλάχιστον επτά «τάσεις» παίρνουν θέση μάχης

Μάχη επιβίωσης δεν δίνει μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα στελέχη του - παλαιότερα και νέα.

Τουλάχιστον επτά «τάσεις» έχουν λάβει θέσεις μάχης εδώ και καιρό αναμένοντας να τραβήξει η Ιπποκράτους τη σκανδάλη της έναρξης του Συνεδρίου. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι μετά το Συνέδριο δεν θα ξεκινήσει ένα νέο... Συνέδριο, όπου άπαντες θα κληθούν για το καθοριστικό κρας-τεστ.

Μία ομάδα αποτελούν οι «Σύγχρονοι Σοσιλαδημοκράτες», που όμως δεν θα εμφανίσουν κείμενο διακήρυξης, αλλά επιμένουν να δίνουν το στίγμα τους με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους (π.χ. οι κ. Μανιάτης, Πρωτόπαπας, Κωνσταντινόπουλος, Ανδρουλάκης, Κατσικαρέλης, Πέππας, Φελώνης, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά.).

Αν και θεωρητικά λειτουργεί η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων με τους «κλασικούς βενιζελικούς», οι κόντρες μεταξύ τους δεν λείπουν. Σε αυτήν την ομάδα καταγράφονται στελέχη όπως ο συντονιστής Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, οι Γ. Ζαφειρόπουλος, Στ. Αγγελούδης, Τόνια Αντωνίου, Δ. Λιντζέρης κ.ά.

Η έτερη ομάδα αφορά τους κ. Σαχινίδη, Οθωνα, Κεγκέρογλου, Πεταλωτή, τις κυρίες Τζάκρη, Κουρουπάκη, Γιαννακοπούλου κ.ά., που επίσης δεν απορρίπτουν την «αρχή» των συγκοινωνούντων δοχείων. Δεν ανοίγουν απαραίτητα μέτωπο, ούτε με τους «75», τους οποίους εκπροσώπησαν προχθές στη συνέντευξη Τύπου οι κ. Π. Οικονόμου, Μ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης και Ασπα Παπαηλιού. Από τους 75 που συνυπέγραψαν κοινό κείμενο και έβαλαν ερώτημα για την «ανατροπή» της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέγεται ότι οι 29 είναι αριστίνδην και οι 25 δεν έχουν εκλεγεί τελικώς Σύνεδροι (αξίζει να σημειωθεί ότι κόπηκαν οι εν δυνάμει Σύνεδροι που είχαν εξασφαλίσει μέχρι δύο ψήφους την περασμένη Κυριακή).

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εκπροσωπεί μια άλλη «τάση» με «ρίζες» στο συνδικαλιστικό κίνημα, με αναφορά σε άλλους δύο βουλευτές (τους κ. Κουτσούκο και Κασσή) και με «ατζέντα» που επιδιώκει να λειτουργήσει κατά της γραμμής ότι το δίλημμα του Συνεδρίου είναι η συμμετοχή με πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου διατηρεί τις δυνάμεις της πανελλαδικά - στήριξε σκληρά την εκλογή του Ευ. Βενιζέλου στην ηγεσία, ωστόσο «φέρεται» ως αντιμνημονιακή που δεν θέλει να «ακούει» για το... PSI και τα μέτρα. Η Φώφη Γεννηματά έχει πάντα «συμμαχία» με τους «γεννηματικούς» (π.χ. Παπαϊωάννου, Τσούρας, Γείτονας) αλλά και με τη «διαρκή δημοφιλία της».

Ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κυκλοφόρησε χθες κείμενο θέσεων, όπου προτείνει «τόπο στα νιάτα» επί της ουσίας, με τη δέσμυεση ότι ο ίδιος θα βοηθήσει χωρίς τη διεκδίκηση αξιώματος. Κέιμενο θέσεων, όπου προτείνει την αναθεώρηση του Μνημονίου και την απαγκίστρωση από την κυβέρνηση, παρουσίασε και ο Δημήτρης Ρέππας.

Κάτι που δεν αποκλείεται είναι στο τέλος του Συνεδρίου να αποχωρήσουν όλοι... ευχαριστημένοι και να δώσουν ραντεβού στο επόμενο. Ομως, ουδείς επίσης αποκλείει τυχόν «εκρήξεις» και απρόβλεπτα γεγονότα, αν και οι περισσότεροι (και οι αφανείς) πρωταγωνιστές δείχνουν ανέτοιμοι για μεγάλες εσωκομματικές συγκρούσεις, αφού σχεδόν όλοι δεν επιθυμούν να ταρακουνηθεί η κυβερνητική σταθερότητα ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ / ethnos.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ