2013-03-01 12:02:03
Φωτογραφία για Ένοχος στην υπόθεση Wikileaks δηλώνει ο Μάνινγκ
Την ενοχή του για 10 από τα 22 αδικήματα -τα λιγότερο σοβαρά- που τον βαρύνουν παραδέχτηκε ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή στο Wikileaks πολύ μεγάλου όγκου διπλωματικών τηλεγραφημάτων και απόρρητου υλικού.

Ο Μάνινγκ παραδέχτηκε ότι κατείχε παράνομα και εν γνώσει του διέδωσε απόρρητο υλικό στο οποίο είχε πρόσβαση.

Ακόμη διάβασε μία επεξηγηματική δήλωση για τις πράξεις του στην οποία επισήμανε ότι, αν το κοινό είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αυτές «θα προκαλούσαν δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής».

Όπως τόνισε, έχει καθαρή τη συνείδησή του για όσα έκανε. Αν γίνει δεκτή από τη στρατοδίκη η ομολογία του Μάνινγκ, ο αναλυτής πληροφοριών θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ως και 20 έτη. Σημειώνεται ότι η διαρροή του υλικού έγινε σε παραβίαση των στρατιωτικών κανονισμών και όχι των ομοσπονδιακών νόμων για κατασκοπεία.


Ωστόσο, η πλευρά της κυβέρνησης μπορεί ακόμη και τότε να ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση και σε στρατοδικείο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει αν ευσταθούν οι άλλες 12 κατηγορίες.

Μεταξύ τους είναι και η «βοήθεια προς τον εχθρό», η οποία δυνητικά μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με ισόβια.

Ο 25χρονος σήμερα Μάνινγκ υπηρετούσε στο Ιράκ σαν αναλυτής πληροφοριών και είχε πρόσβαση σε απόρρητο ηλεκτρονικό δίκτυο. Κατά το κατηγορητήριο κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεγραφήματα του υπουργείο Εξωτερικών, στρατιωτικές αναφορές και άλλο υλικό το οποίο έδωσε στον Τζούλιαν Ασάνζ για να δημοσιευτούν το 2010-2011 στο Wikileaks.

Ο Μάνινγκ συνελήφθη το 2010 και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση σε στρατιωτική φυλακή για 112 ημέρες, οι οποίες μπορεί να ζητήσει να αφαιρεθούν από την όποια μελλοντική ποινή του.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή (επίσης στρατιωτική) σε κάπως καλύτερες συνθήκες κράτησης. Σε κάθε περίπτωσή όμως κρατείται για περισσότερες από 1.000 ημέρες χωρίς δίκη.

Για την κυβέρνηση η διαρροή του υλικού είχε σοβαρές επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας και έβλαψε τις επιχειρήσεις που διεξάγονταν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Για τους υπερασπιστές του ο Μάνινγκ εξέθεσε εγκλήματα πολέμου ενώ θεωρούν ακόμη ότι έπαιξε έναν έμμεσο ρόλο στις επαναστάσεις της αραβικής άνοιξης.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ