2013-03-01 14:06:05
Φωτογραφία για Βάζει «πλάτη» ο Ναπολέων για το ελληνικό χρέος
της Γιώτας - Μαρίας Παντατζίδου

Είναι πιθανό να πετύχουν το περιβόητο «κούρεμα» του χρέους 115 μοναχοί του Αγίου Όρους; Η μείωση του χρέους, αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων και διπλωματικών διαπραγματεύσεων, ίσως επιτευχθεί τελικά χάρη στον... Ναπολέοντα!

Οι ζηλωτές της Μονής Εσφιγμένου έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να παραχωρήσουν στο Γαλλικό κράτος την περίφημη «Σκηνή του Ναπολέοντα», ένα, ανεκτίμητης αξίας αριστούργημα υφαντουργίας και χρυσοποικιλτικής του 18ου αιώνα, με μοναδικό όρο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Η ακριβοθώρητη «Σκηνή του Ναπολέοντα»

Η «Σκηνή του Ναπολέοντα» είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Η στρατιωτική σκηνή του μεγάλου στρατηγού και Αυτοκράτορα της Γαλλίας, Ναπολέοντα του Βοναπάρτη.

Πρόκειται για ένα υφαντό από ύφασμα του διάσημου ταπητουργείου των Γοβελίνων (Gobelins) στο Παρίσι. Η «Σκηνή του Ναπολέντα» ανήκε αρχικά στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο τον 16ο και στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή του Βοναπάρτη που το χρησιμοποίησε ως στρατιωτική σκηνή.


Όταν ο Ναπολέων κατέκτησε την Αίγυπτο, Έλληνες πειρατές κατέλαβαν το πλοίο που μετέφερε στο Ναπολέοντα διάφορα εφόδια μαζί με τη σκηνή αυτή, την οποία χώρισαν σε τέσσερα τμήματα. Τα τρία από αυτά βρίσκονται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου, ενώ το τέταρτο δόθηκε, άγνωστο από ποιους, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄.

Αυτός με τη σειρά του το δώρισε το 1819 στους Εσφιγμενίτες. Η Σκηνή που βρίσκεται σήμερα στη Μονή του Εσφιγμένου απαρτίζεται και αυτή με τη σειρά της από τρία κομμάτια που οι Γάλλοι πολύ θα ήθελαν να αποκτήσουν ώστε να ενωθεί ολόκληρη η σκηνή του Ναπολέοντα.

Θα πετύχει ο Βοναπάρτης το «κούρεμα»;

Ο ηγούμενος της μονής, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, μίλησε στο Leaks.gr για τους λόγους που έκαναν τους μοναχούς να πάρουν την απόφαση να παραχωρήσουν τη Σκηνή με αντάλλαγμα την μείωση του ελληνικού χρέους. «Βλέπαμε τη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο, πως πολλοί άνθρωποι αυτοκτονούν και ότι η Ελλάδα μας δεν τα βγάζει πέρα. Είπαμε, εμείς μοναχοί είμαστε και με ένα κομμάτι ψωμί μπορούμε να ζήσουμε. Ότι μπορούμε λοιπόν, θα το προσφέρουμε. Δεν θέλουμε τίποτα, ούτε μία δραχμή» εξηγεί ο ηγούμενος.

Αν τελικά το σχέδιο ευοδώσει ο π. Μεθόδιος διευκρινίζει πως «το έργο θα δοθεί με τη συμφωνία πως ή τα χρήματα θα πάνε για τη μείωση του χρέους ή θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Θα γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση, και όλα θα γίνουν με διαφάνεια».

Ο π. Μεθόδιος δεν αποκαλύπτει αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα, ωστόσο, δηλώνει στο Leaks.gr πως «υπάρχει ενδιαφέρον».

Ο Σαρκοζί και το ταξίδι στο Άγιο Όρος

Από την πλευρά της η Γαλλία έχει εκφράσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της για τη «Σκηνή του Ναπολέοντα». Οι όποιες επαφές όμως ενδεχομένως να έγιναν, δεν ευδοκίμησαν. Πριν 4 χρόνια ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, μεγάλος θαυμαστής του Βοναπάρτη, είχε γνωστοποιήσει την επιθυμία του να επισκεφθεί ανεπίσημα τη μονή και να δει το υφαντό από κοντά. Αυτή η επίσκεψη, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ σύμφωνα με τον ηγούμενο.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι Γάλλοι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να αποκτήσουν την σκηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκπλαγεί από το πόσο καλοδιατηρημένο είναι το υφαντό, παρά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μοναχοί. Τα κομμάτια του υφαντού φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες και παρότι είναι σχεδόν διακοσίων ετών δεν έχουν υποστεί την παραμικρή φθορά.

Πριν λίγες ημέρες η Γαλλική Πρεσβεία επικοινώνησε γραπτώς με τη Μονή Εσφιγμένου και ζήτησε την άδεια της ώστε να μπορέσουν τέσσερις Γάλλοι να επισκεφθούν τον χώρο της μονής στις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο υπαλλήλους του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και δύο υπαλλήλους από το μουσείο του Λούβρου.

Αυτό είναι το επίσημο έγγραφο που απέστειλε η Γαλλική Πρεσβεία στη Μονή Εσφιγμένου :

«Δεν έρχονται απλώς για να το αξιολογήσουν, θέλουν να φύγουν μαζί με το υφαντό. Θέλουν να κανονίσουν όλες τις λεπτομέρειες, τα μεταφορικά, την ασφάλεια, τα πάντα» λέει στο Leaks.gr η Αλεξία Κεφαλά, ανταποκρίτρια της γαλλικής τηλεόρασης στην Ελλάδα που παρακολουθεί το θέμα αρκετά χρόνια.

«Στην Γαλλία τώρα ξεκινάει η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα, ο Ολάντ έχει να αντιμετωπίσει την ανεργία και όλα αυτά τα προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα φαινόταν πολύ ωραίο στους Γάλλους και θα ήταν μια επιτυχία για τον Ολάντ» συμπληρώνει η κα. Κεφαλά.

Ενδιαφέρον (και έντονο μάλιστα) υπάρχει από την πλευρά της Γαλλίας. Το ζητούμενο είναι να κερδίσει και κάτι η ελληνική πλευρά από αυτή τη συμφωνία. Και αυτό το «κάτι» πρέπει να καθοριστεί μέχρι τον Ιούνιο που θα φτάσουν οι Γάλλοι στη Μονή Εσφιγμένου.

Δεν θα μπορέσουμε ίσως να πάρουμε απάντηση, αλλά αναρωτιόμαστε, το θέμα της «Σκηνής του Βοναπάρτη» συζητήθηκε μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαρά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα;
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ