2013-03-10 00:51:07
Φωτογραφία για Ολυμπία - Ιόνια Οδός: Μπουλντόζες τον Απρίλιο, επιμένει ο Χατζηδάκης
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανακοίνωσε, αυτό το σχέδιο νόμου θα δώσει το «πράσινο φως» για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αλλά και για την έναρξη των εργασιών για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Τον Απρίλιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις νέες συμβάσεις για την επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων.

«Το θέμα για τους αυτοκινητοδρόμους δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Τον Απρίλιο θα πάμε με σχέδιο νόμου στη Βουλή. Μπουλντόζες θα μπουν τον Απρίλιο. Δεν χρειάζονται πολλές διαδικασίες, ξέρετε, για να μπουν μπουλντόζες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Όπως ξέρετε, εδώ και 7-8 μήνες διαπραγματευόμαστε για τους αυτοκινητοδρόμους. Δεν το κάνουμε γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε στη ζωή μας, το κάνουμε ακριβώς γιατί υπήρχαν χίλιες δυο δυσκολίες με τους παραχωρησιούχους, με τις τράπεζες
. Θέλουμε να εκπέμψει η χώρα ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης με την ολοκλήρωση του σχεδίου για τους αυτοκινητοδρόμους, των διαπραγματεύσεων για τους αυτοκινητοδρόμους, έτσι ώστε μετά, σε ασφαλέστερο περιβάλλον, να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Καστέλλι» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει μια επικάλυψη σε κάποιο βαθμό μεταξύ ομίλων που ενδιαφέρονται για το Καστέλλι και ομίλων οι οποίοι είναι αυτήν την ώρα ήδη στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στηρίξει την ελληνική οικονομία με στόχο την έξοδό της από την κρίση, παρέχοντας χρηματοδότηση η οποία θα υπερβεί σημαντικά το 1 δισ. ευρώ, εξέφρασαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα τα επιτελικά στελέχη της ΕΤΕπ Ν. Σκαναπιέκο και Μ. Τανασέσκου.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας χρηματοδότηση που θα αυξηθεί σε σχέση με το 2012 και θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, με προοπτική να ανέβει ακόμη περισσότερο, εάν υπάρξουν αξιόπιστα σχέδια προς χρηματοδότηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το 2012 δόθηκαν 909 εκατ. ευρώ

Νωρίτερα, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.κ. Σκαναπιέκο και Τανασέσκου έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν ότι η ΕΤΕπ τήρησε το 2012 τη δέσμευσή της και στήριξε την Ελλάδα. «Τα νέα δάνεια που υπογράφηκαν ανήλθαν συνολικά σε 705 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 155 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA, ενώ εκταμιεύθηκαν συνολικά 909 εκατ. ευρώ για σημαντικούς τομείς και στόχους, όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), μεταφορές, ενέργεια και παιδεία» επεσήμαναν.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα στελέχη της ΕΤΕπ είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια τεράστια θεσμική πρόκληση, αφενός λόγω του ότι ήταν de facto ο μοναδικός εξωτερικός δανειστής της Ελλάδος (εκτός από την οικονομική ενίσχυση που παρέχεται από την τρόικα) και αφετέρου επειδή είναι θεσμικό όργανο που έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας του εν λόγω κράτους μέλους.

Υποστήριξαν ότι η ΕΤΕπ εκπλήρωσε τον ρόλο της ακολουθώντας ιδιαίτερα ισορροπημένη προσέγγιση. Εκτός από την εκπόνηση ενός αξιόπιστου επιχειρησιακού σχεδίου, η Τράπεζα επίσης σχεδίασε, οργάνωσε και διαπραγματεύθηκε καινοτόμα προϊόντα, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις Ελληνικές ΜΜΕ και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου.

Τη χρονιά που πέρασε οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα επικεντρώθηκαν στους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών υποδομών καθώς και των ΜΜΕ. Επιπλέον, η ΕΤΕπ προσέφερε στη χώρα μας τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην εκπόνηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, διευκολύνοντας έτσι την ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Αεροδρόμια

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, όσον αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι αυτό στοχεύει:

- να αποσταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα

- στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

- στη μετατροπή των αεροδρομίων από απλές πίστες προσγείωσης - απογείωσης που είναι σήμερα σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης, με πρόσθετες εμπορικές και άλλες δραστηριότητες

- στη στήριξη του τουρισμού, εφόσον τα αεροδρόμια αποτελούν την πύλη εισόδου στη χώρα και θεμελιώδη άξονα της τουριστικής μας πολιτικής

- στη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών στο κοινό, κάτι που αναμένεται να αυξήσει και την επιβατική κίνηση, προς ενίσχυση των Ελλήνων και ξένων αερομεταφορέων

- στην αποτελεσματικότερη σύνδεση με όλες τις περιοχές της χώρας και ιδίως τις νησιωτικές.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ως προς τις αρμοδιότητες, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η σχετική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ, και αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας -που ξεκίνησε με τον ν. 3913/2011- κατά τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων προβλέπει ότι η ΥΠΑ θα διαθέτει τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες, π.χ. σχετικά με την ασφάλεια, το νέο σύστημα ελέγχου ποιότητας κ.λπ.. Επιπλέον, αποκτά την αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής, γίνεται ένας «οικονομικός ρυθμιστής», μέσω της ήδη συσταθείσας σχετικής ανεξάρτητης διεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, η «Εποπτική Αρχή για τα Αερολιμενικά Τέλη» της ΥΠΑ:

- θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων ως προς τα εφαρμοζόμενα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια που θα αξιοποιηθούν και

- θα ελέγχει τη συμμόρφωση του ιδιώτη επενδυτή προς το επίπεδο παροχής υπηρεσιών που θα καθορίζεται από τις συμβάσεις.

Η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει για τουλάχιστον 30-35 χρόνια, ενώ η αναθέτουσα αρχή θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Θα καθοριστεί αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές, οι οποίες θα εξαρτώνται από τα κέρδη των αερολιμένων. Οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν και τις επενδύσεις σε υποδομές στα αεροδρόμια, που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 200 και 220 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας, τα οποία το 2011 διακίνησαν 9,3 εκατομμύρια επιβάτες. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι αερολιμένες Θεσσαλονίκης (62%), Κέρκυρας (1,65 εκατομμύριο επιβάτες το 2011 - 86%), Ζακύνθου (920.000 επιβάτες - 97%), Κεφαλονιάς (86%), Άκτιου (98%), Καβάλας (63%) και Χανίων (75%). Σε αυτήν την ομάδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, αν επιθυμούν, να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους και άλλα τρία αεροδρόμια, αυτά της Αλεξανδρούπολης (1%), του Αράξου (99%) και της Καλαμάτας (71%).

Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Δωδεκανήσων - Κυκλάδων και Αιγαίου με συνολική κίνηση 8,3 εκατ. επιβάτες το 2011. Πρόκειται για τους αερολιμένες: Σκιάθου (92%), Σάμου (58%), Μυτιλήνης (27%), Μυκόνου (54%), Σαντορίνης (52%), Κω (89%), Ρόδου (84%). Ενδεχόμενες προσθήκες 2ης ομάδας είναι η Κάρπαθος (67%), η Χίος (9%) και η Λήμνος (15%). Επίσης, υπάρχει και το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, το οποίο μπορεί να το επιλέξει όποιος από τους δύο επενδυτές επιθυμεί.

Για τα αεροδρόμια που δεν θα παραχωρηθούν πρόκειται να δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων με 20ετή διάρκεια. Η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όσον αφορά στο «Σπατόσημο», το 2014 θα αντικατασταθεί από ένα νέο ενιαίο τέλος, το οποίο θα επεκταθεί και στα αεροδρόμια που παραχωρούνται.

Τέλη αεροδρομίων

Τα τέλη των αεροδρομίων που θα παραχωρηθούν θα αυξηθούν με την υλοποίηση των επενδύσεων. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι τα αεροδρόμια να παραμείνουν ανταγωνιστικά με τη διατήρηση των χρεώσεων στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αερολιμένων.

Η διατήρηση των χρεώσεων σε χαμηλά επίπεδα αποτελεί βασικό στόχο, σημείωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα τέλη θα διατηρηθούν σταθερά έως ότου τα περιφερειακά αεροδρόμια φθάσουν το «επίπεδο C», στο οποίο βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, οι χρεώσεις του αερολιμένα είναι σχεδόν διπλάσιες από άλλα ανταγωνιστικά αεροδρόμια της περιοχής.

Εντός του έτους 2013 θα προκηρυχθεί ο ξεχωριστός διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Με την ολοκλήρωση του καινούργιου αερολιμένα ο «Καζαντζάκης» θα κλείσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι περιλαμβάνει μια σύνθετη διαδικασία χρηματοδότησης, καθώς αφορά τόσο στην κατασκευή του αεροδρομίου όσο και των οδικών συνδέσεων.

Η διαδικασία ανάθεσης θα ξεκινήσει μετά την οριστική λύση για τους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους αλλά και μετά τη συγκατάθεση της ΕΤΕπ πως θα υπάρξει χρηματοοικονομική στήριξη του έργου.

Για την περίοδο κατασκευής, που ορίζεται στα πέντε χρόνια, τα τέλη του «Καζαντζάκης» θα διοχετεύονται στον παραχωρησιούχο που θα κατασκευάσει το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη-zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ