2013-03-11 20:39:03
Φωτογραφία για Μ. Σουλτς: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει μία γενιά
Η Ευρώπη δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί να έχει χάσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, δήλωσε... σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

"Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά", δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς. "Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιλύσει τα προβλήματά τους. Και αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ευρωπαϊκή Ενωση διατρέχει πραγματικό κίνδυνο".

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι βρέθηκε πρόσφατα σε συζήτηση κατά την οποία ήλθε αντιμέτωπος με μία Ισπανίδα ως προς το θέμα της εγκατάλειψης των νέων στην τύχη τους για να δοθεί προτεραιότητα στην διάσωση των τραπεζών.

"Διατύπωσε την εξής ερώτηση:" Δώσατε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα, πόσα χρήματα έχετε για μένα; Και ποια είναι η απάντησή μου;", είπε. "Αν έχουμε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να έχουμε το λιγότερο άλλα τόσα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε τέτοιες χώρες. Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά είμαστε λιγότερο εφευρετικοί όταν πρόκειται για την τόνωση της ανάπτυξης", είπε.

"Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό. Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει: 'Δεν υπάρχει θέση για εσάς'. Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά", προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε ότι είναι αναγκαία η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διοχέτευση πόρων όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Εάν ακολουθηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι, η απόφαση λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, χρήματα εκταμιεύονται κάπου αλλού, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επένδυσης, τα χρήματα καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, στη συνέχεια διανέμονται σε διάφορα υπουργεία και τελικά καταλήγουν σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για να επενδυθούν.

"Μέχρι τότε, έχουμε γεράσει", είπε.

"Κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η θέσπιση απευθείας σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές", είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Εναλλακτικά, έχουμε ένα σύστημα που θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των νέων που εμφανίζονται στην Ελλάδα.

"Αυτό αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή, και αν η κοινωνική συνοχή σε τέτοιες χώρες αποτύχει, η χώρα εκρήγνυται. Αυτό αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο", είπε.
e-typos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ