2013-03-12 10:31:20
Φωτογραφία για Διεθνής Εκθεση Γενεύης 2013,
Κιούσης Βαγγέλης

Λογική και φαντασία,

Χωρίς να παραβλέπει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε συγκεκριμένες αγορές του πλανήτη και τις δομικές αδυναμίες που σχετίζονται κυρίως με την υπερπαραγωγή αυτοκινήτων στη γηραιά ήπειρο, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επιδεικνύει στη φετινή έκθεση της Γενεύης τον πιο λαμπερό εαυτό της.

Ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων τάσεων και ενισχύοντας την παρουσία τους σε νέες υποκατηγορίες, όπως το είδος των σουπερμίνι SUV, οι εταιρείες εξελίσσουν διαρκώς λύσεις που φέρνουν το «αύριο» σήμερα στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των επιδόσεων και της αισθητικής, κινούμενες μεταξύ δύο άκρων: του λογικού κόστους και του εντυπωσιασμού.

Ανάμεσα στις 180 παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και ελβετικές πρεμιέρες ξεχωρίζει ασφαλώς η υβριδική LaFerrari με βενζινοκινητήρα 6,3 λίτρων και ηλεκτροκινητήρα 163 ίππων. Με τιμή 1,3 εκατ. ευρώ και συνδυαστική ισχύ 963 ίππων θα παραχθεί σε μόλις 499 «αντίτυπα».


Supercar υπό κλίμακα χαρακτηρίζεται η Alfa Romeo 4C η οποία θα παράγεται με ρυθμό 3.000 μονάδων ετησίως σε τιμή 65.000 ευρώ (με ΦΠΑ, χωρίς πρόσθετους φόρους), κινητήρα 1,75 λίτρων και 240 ίππων που συνδυάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά ταχυτήτων.

Στην ίδια σπορ λογική αλλά με τετραθέσια διάταξη και μαλακή αναδιπλούμενη οροφή κινείται το FT-86 Open Concept των 200 ίππων, η δημιουργία του οποίου αποδεικνύει τη βούληση της Toyota να κεφαλαιοποιήσει την εμπορική επιτυχία του coupe GT-86.

Μιλώντας για επιτυχίες, η BMW διευρύνει την γκάμα της Σειράς 3 με την προσθήκη της έκδοσης Gran Turismo η οποία λόγω των 20 επιπλέον εκατοστών στο μήκος της είναι μεγαλύτερη και πρακτικότερη ακόμη και από την έκδοση Touring.

Η κυριαρχία των AMG εκδόσεων στο περίπτερο της Mercedes-Benz πιστοποιείται από την παρουσία της τετρακίνητης A 45 AMG με τον δίλιτρο turbo κινητήρα των 360 ίππων, παράλληλα με την τετράθυρη coupe CLA.

Η Volvo απέσπασε κολακευτικά σχόλια, όχι μόνο για τον τρόπο που ενσωμάτωσε την cool σουηδική αισθητική στα ανανεωμένα S60, V60, XC60, V70, XC70 και S80 αλλά κυρίως για τη νέα μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2 που επέφεραν οι μηχανολογικές βελτιώσεις σε όλη την γκάμα των μοντέλων της.

Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα πίσω από την έκδοση παραγωγής του Plug-in υβριδικού VW XL1. Στο διθέσιο μοντέλο των 795 κιλών με δικύλινδρο πετρελαιοκινητήρα, ηλεκτρικό μοτέρ και κιβώτιο DSG 7 ταχυτήτων, η κατανάλωση περιορίζεται στα 0,9 λίτρα για κάθε 100 χλμ., μέγεθος-ρεκόρ στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ