2013-03-12 10:45:38
Φωτογραφία για Συντριπτικό «ναι» σε παραμονή των Φόκλαντς στη βρετανική επικράτεια
«Ναι» στη διατήρηση των νησιών στη βρετανική επικράτεια ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των Φόκλαντς (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) στο σχετικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δημοψήφισμα μετείχε περίπου το 92% των 1.672 κατοίκων των νησιών στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού. Από αυτούς, «ναι» στη διατήρηση της εδαφικής κατάστασης ψήφισε το 98,8%, ενώ καταμετρήθηκαν μόνο τρεις αρνητικές ψήφοι.

Το δημοψήφισμα που έγινε με τις ευλογίες της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί σαφές μήνυμα στην Αργεντινή η οποία το έχει χαρακτηρίσει ως «βρετανική προσπάθεια χειραγώγησης» και προειδοποίησε ότι «δεν θα τελειώσει τη διαφορά για την κυριαρχία των νησιών».

Το Μπουένος Αϊρες, που διεκδικεί επί μακρόν τα νησιά Μαλβίνες, όπως τα αποκαλεί, δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα».

Δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα Φόκλαντς στις 2 Απριλίου 1982. Περίπου 255 βρετανοί και 650 αργεντίνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο που ακολούθησε και ο οποίος κατέληξε στη νίκη της Βρετανίας.
ΝΕΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αντεπίθεση τώρα για τον Άρη!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αντεπίθεση τώρα για τον Άρη!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ