2013-03-12 17:23:03
Φωτογραφία για Παρολίγον οικολογική καταστροφή στη Δεκέλεια
Μόνο η ετοιμότητα και έγκαιρη παρέμβαση των υπευθύνων της ΑΗΚ στις φορτοεκφορτώσεις καυσίμων από τη θάλασσα, στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, γλύτωσε τον κόλπο της Λάρνακας από σοβαρό οικολογικό πλήγμα.

Το δεξαμενόπλοιο με δυνατότητες μεταφοράς 23.000 τόνων καυσίμων, που εκφόρτωνε μαζούτ μέσω του θαλάσσιου αγωγού προ τις δεξαμενές της ΑΗΚ, δεν είχε προσδεθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και μετακινήθηκε περίπου 40 μέτρα, με αποτέλεσμα να κτυπήσει τον αγωγό και να τον παραμορφώσει. Το τελευταίο μέρος του αγωγού, μήκους εννέα μέτρων, που είναι ευλύγιστο, αποσπάστηκε μαζί με το πλοίο.

Η μετατόπιση έγινε αντιληπτή όταν διαπιστώθηκε πως οι σημαδούρες ήταν στην άλλη πλευρά του πλοίου από αυτή που έπρεπε να είναι.

Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, με άμεση διακοπή της διαδικασίας παροχής, αποσύνδεσης του δεξαμενόπλοιου από τον αγωγό. Η ρύπανση της θάλασσας, έτσι, περιορίστηκε στο ελάχιστο
. Διαχύθηκε σχεδόν αμελητέα ποσότητα μαζούτ -περίπου 50 λίτρα σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ»- ωστόσο, οι ζημιές είναι σημαντικές και όλο το πρόγραμμα εφοδιασμού του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας έχει τροποποιηθεί. Από πλευράς ΑΗΚ έγινε, με βατραχανθρώπους και ειδικό εξοπλισμό, εξέταση των αγωγών που παραμορφώθηκαν και προσωρινές επιδιορθώσεις που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Επειδή πρέπει να γίνει ακόμα μία εκφόρτωση καυσίμων τις αμέσως επόμενες μέρες, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας έχει θέσει ειδικούς όρους ασφάλειας, όπως η σημαντική μείωση της πίεσης στην παροχή μέσω του αγωγού κατά την εκφόρτωση του καυσίμου και η διαρκής επιτήρηση του αγωγού. Ταυτόχρονα, εντός του επόμενου δεκαημέρου η ΑΗΚ προκηρύσσει προσφορές για επιδιορθώσεις.

Το σοβαρό περιστατικό, συνέβη στις 14 Φεβρουαρίου και αφορούσε το δεξαμενόπλοιο «KULDIGA». Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες το εν λόγω πλοίο βρίσκεται σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης -στην Τούζλα- προφανώς για επιδιορθώσεις.

Οι οικονομικές απώλειες, από τις καθυστερήσεις του πλοίου για πέντε μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση (περίπου €80.000) όπως και οι επιδιορθώσεις στον αγωγό (ακόμα €200.000) και οι προσωρινές επιδιορθώσεις που έγιναν, αποτελούν πλέον θέμα νομικής διαμάχης, με την ΑΗΚ να τα διεκδικεί από το ασφαλιστικό συμβόλαιο και τους πλοιοκτήτες, οι πλοιοκτήτες απαιτούν από την ΑΗΚ μέσω δικηγόρων το κόστος καθυστέρησης, ενώ επιρρίπτουν με έγγραφά τους την πλήρη ευθύνη στην Αρχή Λιμένων, πλοηγός της οποίας είχε την ευθύνη πρόσδεσης του πλοίου.

Στέλεχος της ΑΗΚ που επιβεβαίωσε τα γεγονότα στον «Φ», κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες ότι πιθανόν τελικά οι ζημιές να μεταφερθούν στο κόστος ηλεκτρισμού, υπέδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού τις ζημιές της ΑΗΚ θα τις καλύψει το ασφαλιστικό συμβόλαιο, ανεξάρτητα από τις πάρα πέρα διαμάχες για τις ευθύνες.

Σιγή ιχθύος απο την Αρχή Λιμένων

Σύμφωνα με τη μια πλευρά των ισχυρισμών, ενώ έπνεαν ελαφροί άνεμοι ξαφνικά φύσηξαν πολύ δυνατοί και αυτό ήταν η αιτία μετακίνησης του πλοίου. Σύμφωνα όμως με τον πλοίαρχο και άλλες μαρτυρίες, ούτε η τοποθέτηση του μήκους 185 μέτρων πλοίου, ούτε η πρόσδεσή του, δεν έγιναν με τον συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης και πρόσδεσης που προβλέπουν οι οδηγίες, ούτως ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να μην υπάρξει πρόβλημα πλευρικής ή διαμήκους μετακίνησης του πλοίου. Έτσι υπήρξε περιθώριο μετακίνησής του.

Από πλευράς Αρχής Λιμένων υπήρξε πάντως σιγή ιχθύος, παρά το γεγονός ότι επιρρίπτονται σε αυτήν και το προσωπικό της -στους υπεύθυνους πλοηγούς για το συγκεκριμένο έργο- οι ευθύνες για τις ζημιές και τον παρολίγο κίνδυνο σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής του κόλπου της Λάρνακας, με ανυπολόγιστες αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Έρευνα για το περιστατικό διέταξε ο Τ.Μητσόπουλος

Οδηγίες για διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας έδωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, σε σχέση με περιστατικό.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου (Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αρχή Λιμένων Κύπρου) αντιμετώπισαν αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή το περιστατικό, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, έδωσε οδηγίες για διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας του περιστατικού και ειδικά για συνθήκες πλοήγησης και πρόσδεσης του εν λόγω δεξαμενόπλοιου στον υποθαλάσσιο αγωγό».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ