2013-03-12 18:51:03
Φωτογραφία για Σπάει η ομερτά στους κατασκευαστές - Aρχίζουν τα καρφώματα καθώς ξεκινούν έλεγχοι και σε μικρά έργα
Το ξήλωμα στα κυκλώματα των εργολάβων φαίνεται πως τώρα ξεκινάει καθώς μετά τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των μεγάλων κατασκευαστών με αφορμή την έρευνα για... τις εναρμονισμένες πρακτικές και τους στημένους διαγωνισμούς στις αναθέσεις έργων πλέον αρχίζουν να ανοίγουν στόματα.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει οι: Ακτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&Ρ ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Μοχλός και ΑΕΓΕΚ. Ωστόσο οι έλεγχοι τώρα επεκτείνονται και σε μικρότερα έργα, αρχής γενομένης απ' τη βόρεια Ελλάδα. Κάτι που ασκεί πλέον πιέσεις στους μικρούς και μεσαίους να αρχίσουν να "καρφώνουν" τους μεγάλους εργολάβους.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο Κώστας Σαββίδης κάλεσε τα μέλη αφενός μεν να συνεχίσουν να επέχουν από εναρμονισμένες πρακτικές αφετέρου να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσους εμπλέκονται σε αυτές, σημειώνοντας μάλιστα ότι τέτοιες πρακτικές βλάπτουν κυρίως τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες.


Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η τοποθέτηση Σαββίδη αποτελεί "μήνυμα προς κάθε κατεύ8θυνση ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και ότι πλέον οι μικροί δεν μπορούν να ποντάρουν στην πιθανή κάλυψη που θα σπεύσουν να τους προσφέρουν οι μεγάλοι εργολάβοι εφόσον είναι εκτεθειμένοι σε κοινές πρακτικές μαζί τους.

Πληροφορίες της δε αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των Αρχών στη βόρεια Ελλάδα έχουν τεθεί τα περίφημα "45άρια" της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας επί θητείας Παναγιώτη Ψωμιάδη. Δηλαδή ενιαία έργα, που τεμαχίζονταν σε προϋπολογισμούς έως 45.000 ευρώ για να γίνονται οι αναθέσεις τους με συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης ελέγχονται έργα που ανατέθηκαν με το διαβλητό σύστημα της μελέτης - κατασκευής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκαν εναρμονισμένες πρακτικές με στημένες εκπτώσεις. Πρόκειται κυρίως για τα έργα βιολογικών καθαρισμών Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, προϋπολογισμού εως 3,5 εκατ. ευρώ, όπως επίσης έργα σε δήμους του νομού Θεσ/νίκης.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ