2013-03-12 20:23:04
Φωτογραφία για Τι είναι η διαταγή πληρωμής και τι σημαίνει για τον οφειλέτη
Γράφει η Αλεξία - Μαρία Γιαγκίνη, Ασκούμενη ΔικηγόροςΜία από τις πρόσφατες μόδες της εποχής μας (και συνακόλουθο της οικονομικής κρίσης) είναι... οι στοίβες φακέλων με αιτήσεις έκδοσης διαταγών πληρωμής, στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Ξεκινώντας από αυτή την απλή -πλην ιδιαιτέρως θλιβερή- παρατήρηση, καλό θα ήταν να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι η διαταγή πληρωμής και τι σημαίνει για τον οφειλέτη.

Ποιος μπορεί να αιτηθεί έκδοση διαταγής πληρωμής;

Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει χρηματική απαίτηση ή απαίτηση παροχής χρεογράφου έναντι τρίτου, η οποία αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο ή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, μπορεί να αιτηθεί την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης της διαταγής πληρωμής;

Μετά την κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο ειρηνοδικείο ή πρωτοδικείο, ο δικαστής καλείται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, και χωρίς να προηγηθεί κλήση του οφειλέτη, να αποφασίσει για την αποδοχή ή απόρριψη της υποβληθείσας αίτησης. Στη συνέχεια, ο δικηγόρος παραλαμβάνει την απόφαση χορήγησης διαταγής πληρωμής, με την οποία διατάσσεται ο οφειλέτης σε εξόφληση, και στη συνέχεια φθάνει μέσω του δικαστικού επιμελητή στα χέρια του οφειλέτη.


Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που παραλάβω μία διαταγή πληρωμής που έχει εκδοθεί σε βάρος μου;

Ο νόμος, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας της διαδικασίας, δίνει στον οφειλέτη μία σημαντική δικλείδα προστασίας. Εντός δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της διαταγής πληρωμής και την επίδοσή της, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζει την οφειλή του ή υπάρχει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που δεν έλαβε υπόψη του ο δικαστής, το οποίο αφορά την οφειλή του και είναι σημαντικό, έχει τη δυνατότητα να το προβάλει σε αυτό το στάδιο.

Τι ακολουθεί της διαταγής πληρωμής;

Από τη στιγμή που δεν θα ασκηθεί ανακοπή κατά της Διαταγής πληρωμής, και εκδοθεί πιστοποιητικό τελεσιδικίας αρχίζουν "τα δύσκολα" για τον οφειλέτη, καθώς πρόκειται για εκτελεστό τίτλο, και ο δανειστής μπορεί να προχωρήσει σε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη.

Όμως στο νόμο δεν υπάρχουν αδιέξοδα, για αυτό καλό είναι από τη στιγμή που θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μία Διαταγή Πληρωμής, να οπλιστείτε με τις συμβουλές ενός ειδικού, ώστε να μπορέσετε να βρείτε διέξοδο και λύση στο πρόβλημά σας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ