2013-03-20 20:43:03
Φωτογραφία για Επεκτείνεται σε ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων το εργόσημο
Τροποποίηση με την οποία εντάσσονται στο εργόσημο ακόμη τρεις ομάδες εργαζομένων κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης. 

Στο καθεστώς του εργοσήμου εντάσσονται συγκεκριμένα οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής χωρίς διεύθυνση αποδέκτη, οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπων και σώματος για λογαριασμό μίας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλο χώρο και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σούπερ μάρκετ).

Σημαντική πτώση εισφορών λόγω εργοσήμου

Στο νομοσχέδιο, που συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχουν ήδη περιληφθεί ρυθμίσεις για την εφαρμογή του εργοσήμου, ανάμεσα στις οποίες και διατάξεις για την αυστηροποίηση της εφαρμογής του. 


Σε ευθεία γραμμή με τη διαπίστωση που διατυπώνεται και στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου ότι «το νομοθετικό πλαίσιο του εργοσήμου ήταν προβληματικό και προκάλεσε απώλεια εσόδων καθώς οι αμειβόμενοι με εργόσημο κατέβαλαν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές αν και είχαν πλήρεις παροχές», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι «υποστηρίζει ένθερμα το εργόσημο αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ανέκυψαν στην εφαρμογή του». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός με την εισαγωγή του εργοσήμου «δυστυχώς τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές για την κατ’ οίκον απασχόληση από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έπεσαν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κάλεσαν τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις ιδίως για τα άρθρα με τα οποία γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση (αστική και ποινική) των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τους οποίους θα μπορούσε να ισχύσει το πειθαρχικό δίκαιο για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στις διατάξεις για το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ και την ΗΔΙΚΑ, από την πλήρη λειτουργία των οποίων το υπουργείο αναμένει εξοικονόμηση πόρων 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. «Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό που ονομάζουμε καταχρηστικές συντάξεις δεν θα υπάρχει», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι προωθείται ένα ουσιαστικό πλαίσιο δράσης που λύνει το πρόβλημα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «τρομακτικό» το νούμερο των 53.695 μη απογραφόμενων συνταξιούχων και εξήγησε ότι προχωρά η ηλεκτρονική διασταύρωση συντάξεων θανάτου ώστε να ακολουθήσουν στοχευμένοι έλεγχοι για να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στην ΗΔΙΚΑ ειδικός λογαριασμός, το «Μητρώο Ελέγχου Παραβατικότητας» και με εγκύκλιο θα ζητείται από τους Διοικητές των ταμείων να αποστείλουν τους αναπόγραφους συνταξιούχους.

Μηδενική απόκλιση στον ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εργασίας, η Ελλάδα καταβάλλει σήμερα 4.390.378 συντάξεις. Αυτό το νούμερο που εξελίσσεται συνεχώς (θάνατοι ή νέες συντάξεις) έχει απόκλιση, όπως είπε, μόλις 3,81% ως προς τους ΑΜΚΑ και 3,46% ως προς τους ΑΦΜ.

Υπάρχουν ταμεία με μηδενική απόκλιση, όπως ο ΟΑΕΕ, ενώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως το ΑΦΜ και στο Δημόσιο οι αποκλίσεις αφορούν κυρίως τον ΑΜΚΑ.

Επισημάνσεις και ενστάσεις από τους εισηγητές των κομμάτων

Την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των προωθούμενων διατάξεων θα δικαιώσει τον τίτλο του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης εξέφρασε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προειδοποίησε ότι με το νομοθέτημα αποδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας στις διατάξεις για την αστική και ποινική αντιμετώπιση των υπαλλήλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης διότι, όπως είπε, εισάγονται διαδικασίες τρομοκράτησης των υπαλλήλων.

Ευέλικτο και αποτελεσματικότερο σύστημα στην εφαρμογή του εργοσήμου ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Κουτσούκος σημειώνοντας ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η προωθούμενη αύξηση των εισφορών. Τάχθηκε επίσης κατά διατάξεων που μπορεί να εξοντώσουν τους υπαλλήλους έως την τελεσιδικία υποθέσεων που θα τους αφορούν και προειδοποίησε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, θα κάνει πολλούς υπαλλήλους να πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε καθεστώς τρομοκρατίας.

Αντισυνταγματικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τα πειθαρχικά ζητήματα των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης και αναρωτήθηκε αν με κλίμα τρομοκρατίας κατά των υπαλλήλων θα απονέμονται νωρίτερα οι συντάξεις. Ο βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ατέλειες του συστήματος ΑΡΙΑΔΝΗ και ΗΔΙΚΑ.

Την εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί ο εργασιακός μεσαίωνας και η ανασφάλιστη εργασία εξέφρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης. «Ενώ ο Έλληνας σήμερα αναζητεί εναγωνίως μεροκάματο, έρχονται καραβιές λαθρομεταναστών που εργάζονται για δέκα ευρώ και τους προτιμούν οι εργοδότες διότι γνωρίζουν ότι δεν θα διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα», παρατήρησε.

«Δεν βλέπω να ενισχύεται το ΣΕΠΕ. Αντιθέτως, ενισχύεται η Οικονομική Αστυνομία για την οποία είναι αμφίβολο ότι έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία», υποστήριξε με τη σειρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αικατερίνη Μάρκου. Η βουλευτής εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις και για τις διατάξεις που αφορούν το εργόσημο.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης εκτίμησε ότι το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ θα βάλει «πλάτη» για απολύσεις υπαλλήλων και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του για την προστασία και στήριξη των ανέργων.
moneypost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ