2013-03-24 20:09:52
Φωτογραφία για Κύπρος: Αναβάλλεται για τις 21.00 το Eurogroup - Το μήνυμα του Αναστασιάδη στο Twitter
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, καθώς μισή ώρα μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδος- προγραμματισμένη ώρα έναρξης της... συνεδρίασης του Eurogroup κι ενώ ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν καταφτάσει στον χώρο της διάσκεψης, ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται για τις 21.00, λόγω «έλλειψης προόδου» στις διαπραγματεύσεις. Πηγή του Προεδρικού ανέφερε ότι «η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει εκείνο που διεκδικεί», στις Βρυξέλλες. «Έχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Το μήνυμα Αναστασιάδη στο Twitter

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής του Eurogroup, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter: «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για την Κύπρο. Negotiations continue. We are doing our utmost for #Cyprus».

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατά την άφιξη του: «Περιμένουμε από την Κύπρο ό,τι συμφωνήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν οι 17 υπουργοί της Ευρωζώνης είπε ότι «ποτέ δεν θέλαμε να πειραχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» και τόνισε ότι «η κατάσταση της Κύπρου είναι μοναδική», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν φόβοι μετάδοσης στους καταθέτες αλλού». «Τα 10 δισ. ευρώ θα βρεθούν από τους επίσημους πιστωτές, τα υπόλοιπα 7 δισ. θα πρέπει να έρθουν από την Κύπρο» πρόσθεσε. «Οι πλουσιότεροι καταθέτες, κάτοικοι ή μη, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο» κατέληξε.

O Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος είπε κατά την άφιξή του πως «ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί» και διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε για την προστασία των καταθετών κάτω των 100,000 ευρώ». «Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι περιμένει μια μακριά νύχτα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διάσωσης της Κύπρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «τα ποσά για την κυπριακή διάσωση δεν έχουν αλλάξει».

«Πρέπει να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στις κυπριακές τράπεζες» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Οι επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του προέδρους του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του αρμόδιου επιτρόπου για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν.

Ενημέρωση των αρχηγών από Αναστασιάδη

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Κύπριο πρόεδρο. Μετά το τέλος του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τους αρχηγούς ενημερώνοντάς τους πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε αυτή τη φάση δεν έχει τεθεί θέμα resolution της Tράπεζας Κύπρου, ενώ ακόμη υπάρχει προβληματισμός για τον μηχανισμό ELA. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ