2013-03-26 12:45:04
Φωτογραφία για Πώς τα παιδιά μας θα μάθουν να θέτουν στόχους
Ακόμα και η ερώτηση «Τι θα γίνεις, όταν μεγαλώσεις;» κρύβει ένα παιδικό στόχο που, όμως, μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον! Αν ένα παιδί μάθει να θέτει στόχους από μικρή ηλικία, αργότερα θα αποκτήσει μια ζωή με λαμπρό μέλλον και συναισθηματική-σωματική υγεία. Ως γονείς, πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να «κοιτάξουν» το δρόμο προς την ευτυχία και να πάρουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Άλλωστε, όταν τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία το πώς να θέτουν στόχους, μεγαλώνουν, γνωρίζοντας ήδη το πως θα υπερβούν τα εμπόδια της ζωής...

Βοηθήστε το να καταλάβει το στόχο… από μικρή ηλικία!

Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να βάλουν στόχους στην καθημερινότητα, όπως π.χ. είναι να ολοκληρώσουν μια ζωγραφιά στο σχολείο ή να ντυθεί μόνο του. Καλό είναι να βάζουμε το παιδί μας να λέει: «Σήμερα, ο στόχος μου είναι να ντυθώ», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου του. Κάτι τέτοιο, θα το βοηθήσει να καταλάβει το πώς ολοκληρώνεται ένας στόχος.


Σχεδιάστε το σχέδιο δράσης μαζί με το παιδί σας

Κάθε φορά που βοηθάμε το παιδί μας να θέσει ένα στόχο, πρέπει να αναπτύσσουμε μαζί τους ένα σχέδιο δράσης. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε ένα σχέδιο, καθορίζοντας το ώρα με την ώρα ή μέρα με τη μέρα… μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος! Για παράδειγμα, αν έχει ως σκοπό να ποδηλατεί καλύτερα, θα χρειαστεί να κάνει ποδηλασία περίπου 30 λεπτά την ημέρα. Έτσι, το παιδί μας θα μάθει ότι μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, εάν δουλέψει σκληρά και έχει κίνητρο.

Οδηγήστε το παιδί προς τον προσωπικό του στόχο

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μεταφέρουμε στα παιδιά μας τους δικούς μας στόχους, αλλά κάθε παιδί πρέπει να κινείται με βάση το δικό του όνειρο, τη δική του ευτυχία. Για αυτό, ας μην απορρίπτουμε τους στόχους του επιπόλαια. Ακόμα και αν έχει στόχο να πάρει ένα Xbox, ως γονείς πρέπει να συζητήσουμε μαζί του το πώς μπορεί να τον πετύχει, κάνοντας περισσότερες δουλειές και εξοικονόμηση χρημάτων.

«Σπάστε» έναν στόχο… σε μικρότερα κομμάτια!

Ας προσπαθήσουμε να «σπάσουμε» το στόχο τους σε μικρότερα βήματα, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ολοκλήρωση του στόχου τους. Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να ρυθμίσει το βραχυπρόθεσμο μέλλον του, για να μην μείνει «άφωνο» μπροστά σε ένα μεγαλύτερο στόχο, όπως είναι π.χ. οι καλοί βαθμοί στην τάξη. Οι στόχοι, βέβαια, κινούνται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού.

Βοηθήστε τα να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους

Τα παιδιά, συχνά, δεν καταλαβαίνουν τις απαιτήσεις που χρειάζεται η ολοκλήρωση ενός στόχου. Για παράδειγμα, ακούγεται συναρπαστικό να οδηγούμε ένα άλογο, αλλά η ιππασία απαιτεί εκπαίδευση. Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν το πώς θα γίνουν ρεαλιστές, αλλά χωρίς να απορρίπτουμε τις ιδέες τους. Αντίθετα, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και να βρισκόμαστε δίπλα τους.

Να ελέγχετε την κατάσταση των στόχων του

Αν κάνουμε στο παιδί μας μερικές ερωτήσεις, θα καταλάβουμε αμέσως το που ακριβώς βρίσκεται σε σχέση με την επίτευξη του στόχου του. Μπορούμε ακόμη και να συζητήσουμε τη στρατηγική του και να βοηθήσουμε να τη βελτιώσει. Καλό είναι να τοποθετήσουμε το διάγραμμα με το στόχο σε ένα ορατό μέρος, ώστε να υπενθυμίζει στο παιδί το σκοπό της ημέρας flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σόιμπλε: Μας ζηλεύουν
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σόιμπλε: Μας ζηλεύουν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ