2013-03-26 13:54:03
Φωτογραφία για Πώς τα... χωράφια επιβάλλουν και φέτος το χαράτσι
Η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για φέτος αποτελεί την προτιμώμενη –αν όχι τη μοναδική εξεταζόμενη– επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών Στο περιθώριο των δραματικών εξελίξεων με την Κύπρο, τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις αναφορικά με τα θέματα που "καίνε" το υπουργείο Οικονομικών για την άφιξη της τρόικας. Οι επικεφαλής της καταφθάνουν στην Αθήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις αρχές Απριλίου και ένα από τα βασικά θέματα που θα οριστικοποιήσουν με την κυβέρνηση είναι η επιβολή του χαρατσιού και για το 2013.

Σύμφωνα με το capital.gr, η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για φέτος αποτελεί την προτιμώμενη –αν όχι τη μοναδική εξεταζόμενη– επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί από φέτος ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για την καταγραφή και φορολόγηση των αγροτεμαχίων
. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της συμπολίτευσης ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Συγκεκριμένα, επικαλούμενος ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει εξηγήσει ότι θα πρέπει να δαπανηθεί σημαντικός χρόνος προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν με λεπτομέρεια τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους ενώ απαιτούνται και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να οριστούν αντικειμενικές τιμές σε κάθε γωνιά της χώρας όπου υπάρχουν εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα γίνει μέσω της επιβολής φόρου ακινήτων και στα αγροτεμάχια θεωρεί ότι είναι ανέφικτο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να αποσταλούν τα περισσότερα εκκαθαριστικά του νέου φόρου φέτος.

Ωστόσο, από τη διακομματική επιτροπή και ειδικότερα από τη Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμερίζονται τις θέσεις του ΥΠΟΙΚ και έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προτάσεων προκειμένου να μην επιβληθεί και φέτος το χαράτσι, πράγμα το οποίο έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη Βουλή. Η κυριότερη από αυτές τις προτάσεις είναι να αποσταλούν φέτος διπλά εκκαθαριστικά για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Το πρώτο εκκαθαριστικό θα πρέπει να περιλαμβάνει το φόρο ακινήτων για τα κτίσματα και τις εντός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις οι οποίες είναι ήδη καταγεγραμμένες στο περιουσιολόγιο. Αυτό θα μπορούσε να ταχυδρομηθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια να αποσταλεί το εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει το φόρο στα αγροτεμάχια.

Αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να γίνει διότι όσοι έχουν αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν ελάχιστο πρόσθετο φόρο, ενώ το μεγάλο μέρος του λογαριασμού του νέου φόρου θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με κτίσματα και εντός σχεδίου γη. Να σημειωθεί ότι η διατήρηση του χαρατσιού και για φέτος δεν είναι καλή είδηση για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Και αυτό διότι με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχουν σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με όσα καταβάλουν σήμερα για το έκτακτο τέλος ακινήτων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ