2013-03-26 23:01:34
Φωτογραφία για «Βορά» σε ΗΠΑ,ΕΕ και Τουρκία η...γυμνή Αφροδίτη
Το ενεργειακό παιχνίδι, το δια βίου δέσιμο με την Τρόικα και οι αξιώσεις της γείτονος

Της Κύρας Αδάμ,

-Θα χειριστούν μία χρεοκοπημένη Κύπρο, αδύναμη να προχωρήσει τα σχέδιά της γιά αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της και αποπληρωμή των χρεών της μέσω των κερδών από το φυσικό αέριο

-Η «δανειακή σύμβαση» θα καταδικάσει τη Μεγαλόνησο σε μείωση της εθνικής κυριαρχίας της και των εθνικών πόρων της

Το ρέκβιεμ της κυπριακής δημοκρα¬τίας φέρει την υπογραφή του προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη και τη σιωπηλή συγκατάθεση των υπόλοιπων κομμάτων.

Την Κυριακή τα ξημερώματα οι 16 χώρες-μέλη της ΟΝΕ(συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) καταδίκασαν σε χρεοκοπία και άμεσο οικονομικό θάνατο το 17ο μέλος του «κλαμπ», δηλαδή την Κύπρο.

Από σήμερα η Κύπρος αποτε¬λεί πλέον μια «μικρή κουκίδα» στην περιοχή της Ανατολικής Με¬σογείου, με το χρυσοφόρο «οικό¬πεδο της Αφροδίτης» ή οικόπεδο 12 των υδρογονανθράκων να ατενίζει με πικρία την ομογάλακτη Ν ήσο της Αφροδίτης.

Η απόφαση-καρμανιόλα του Eurogroup άλλαξε μονομιάς και το γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει κινηθεί η Λευκωσία επί 40 και πλέον έτη.

Η «υπόγεια» βεβαιότητα ότι η Μόσχα είναι στο πλευρό της Κύ¬πρου δεν υπάρχει πλέον. Η ρωσι¬κή κυβέρνηση έδειξε περίπου εχ¬θρικό πρόσωπο στη δοκιμαζόμε¬νη οικονομικώς Κύπρο, δεν πρό¬σφερε καμιά υπολογίσιμη βοή¬θεια και -το κυριότερο- απέστρεψε το πρόσωπο της από τις πιθα¬νότητες ουσιαστικής εμπλοκής της στην υπόθεση επενδύσεων για την αξιοποίηση των υδρογο¬νανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπροσθέτως, η Μόσχα έδειξε πρόθυμη να ανοίξει την πίσω πόρτα στην Τουρκία και στις αιτιάσεις της επί των κυπριακών υδρογο¬νανθράκων.

Πεινασμένοι γίγαντες!

Το ενεργειακό παιχνίδι για τη Ρωσία, τώρα που χαρτογραφείται αργά αλλά σταθερά η «ενεργει¬ακή Γιάλτα» του 21ου αιώνα, φαί¬νεται ότι μετατοπίζεται από την Ευρώπη (όπου η Ρωσία είναι γερά δεμένη με τη Γερμανία) και παίζε¬ται πλέον στην Ανατολή, στους πεινασμένους ενεργειακώς και ενεργοβόρους αναδυόμενους γί¬γαντες της περιοχής. Το πεδίο επομένως μένει ανοιχτό στους «βασικούς παίκτες», δηλαδή τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και την Τουρκία, που θα χειριστούν μια χρεοκοπη¬μένη Κύπρο, αδύναμη να προχωρήσει τα σχέδιά της για αξιοποί¬ηση των υδρογονανθράκων της και αποπληρωμή των χρεών της μέσω των κερδών από το φυσικό αέριο.

Η Ευρωζώνη, η Γερμανία αλ¬λά και το ΔΝΤ επέμειναν πεισματικώς μέχρι τέλους να «δεθεί» η Κύ¬προς στο γαϊτανάκι της Τρόικας γιατα 10δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος το αμέσως επόμενο διάστημα θα δε¬θεί διά βίου με την Τρόικα μέσω της περίφημης «δανειακής σύμ¬βασης». Μιας σύμβασης, δηλα¬δή, η οποία (όπως και στην περί¬πτωση της Ελλάδας) θα καταδικά¬σει την Κύπρο σε μείωση της εθνι¬κής κυριαρχίας της και των εθνι¬κών πόρων της. Και αν στην Αθή¬να μιλάμε ακόμα για το Ελληνικό, τη Βουλιαγμένη ή «κάποια νησά¬κια», στην Κύπρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μιλάμε για «οικόπε¬δα υδρογονανθράκων» και ποσο¬στά επί των κερδών όταν και αν αρχίσουν οι εκμεταλλεύσεις.

Η «μείωση», όμως, της εθνι¬κής κυριαρχίας της Κύπρου δεν είναι μόνον το πλέον λεπτό και εύθραυστο στοιχείο της πολύπαθης μέχρι τώρα κυπριακής δημοκρα¬τίας, αλλά και το πλέον επικίνδυνο για τη βιωσιμότητά της.

Το μέχρι τώρα εν δυνάμει πλε¬ονέκτημα της Λευκωσίας, η αξιο¬ποίηση των υδρογονανθράκων και τα πιθανά κέρδη για την κυ¬πριακή οικονομία, με τη δανειακή σύμβαση χάνεται, αφού τα «μέτρα και τα σταθμά» θα τα επιβάλει εκ-βιαστικά η Τρόικα. Και διαμέσου αυτής θα ανοίξουν και τα ευρύτε¬ρα γεωπολιτικά παιχνίδια στην πε¬ριοχή, για τα συμφέροντα πρωτίστως της Γερμανίας, αλλά και των ΗΠΑ και φυσικά της Τουρκίας.

Η Ουάσινγκτον, διά της εκ¬προσώπου του Λευκού Οίκου, δη¬λώνει ότι «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στην Κύπρο. Φυσικά, προσθέτει η Ουάσινγ¬κτον, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δι¬καίωμα της Κύπρου να εξερευνή¬σει ενεργειακές πηγές στις παρά¬κτιες περιοχές... (αλλά)... εξακο¬λουθούμε ταυτοχρόνως να υπο¬στηρίζουμε μια διαπραγματευτική διαδικασία καθοδηγούμενη από την Κύπρο. Το πετρέλαιο και το αέριο της νήσου πρέπει να μοιρα-στούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος».

Τι προσπαθεί να αποσπάσει η Άγκυρα

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι η Άγ¬κυρα έσπευσε να αδράξει την ευκαι¬ρία. Πρώτα έδρασε πρακτικά: Από την περασμένη Παρασκευή έχει ήδη στείλει τρία πολεμικά σκάφη σε συνε¬χή περιπολία στα ανοιχτά της κυπρια¬κής ΑΟΖ..

Παράλληλα, μεταστάθμευσε στο «κοντινό» αεροδρόμιο Ντάλαμα ένα και πλέον σμήνος F-16 για παν ενδε¬χόμενο, κίνηση που προκάλεσε εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια ήρθαν οι ανακοινώ¬σεις του τουρκικού υπουργείου Εξω¬τερικών αλλά και τού•υπουργού Εξω¬τερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα κατονομάζει ευθύς εξαρχής ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει «σε νέα κρίση», αν η ελλη-νοκυπριακή πλευρά θεωρήσει ότι εί¬ναι «ο μοναδικός ιδιοκτήτης της νή¬σου» και σκεφθεί «να συνεισφέρει τα οφέλη από τις φυσικές πηγές της νή¬σου για το επενδυτικό ταμείο ή άλλης μορφής δανεισμού λόγω της παρού¬σας οικονομικής κρίσης».

Ευλόγως η Τουρκία επανέρχεται στον προσφιλές κλισέ «των δυο λαών στη νήσο», αλλά και στην τετραμερή (Ελλάδα - Τουρκία και τις δύο κοινότη¬τες) για να αποφασίσουν από κοινού τι είδους μέλλον θέλουν ώστε να εγκαθι-δρύσουν μια νέα τάξη πραγμάτων.

Η Τουρκία δηλώνει ακόμη ότι έχει δεσμευτεί «να προστατεύει τα δικαιώ¬ματα και τα συμφέροντα της στη δική της υφαλοκρηπίδα και να εξακολου¬θήσει να υποστηρίζει την τουρκοκυ¬πριακή πλευρά»

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα προ¬σπαθεί να κερδίσει πόντους για την «υφαλοκρηπίδα της» από το Καστε¬λόριζο μέχρι τις ακτές της Κύπρου. Το πράττει άλλωστε αυτήν τη στιγμή, με το ερευνητικό σκάφος της να τριγυρί¬ζει ανενόχλητο 25 ν.μ. νοτιοανατολι¬κά της Καρπάθου, δηλαδή μέσα στη μη οριοθετημένη ελληνική υφαλο¬κρηπίδα, για την οποία τόσο λεκτικό ντόρο έκανε προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση στον OHE.

*«Ελλάδα αύριο» I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το καυτό σορτς της Tulisa Contostavlos
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το καυτό σορτς της Tulisa Contostavlos
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ