2013-04-11 22:43:25
Φωτογραφία για Σε 13 εκατομμύρια οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ
Πηγή Ροδιακή

Τις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται για τους ασφαλισμένους στον τομέα των φαρμάκων, περιέγραψε χθες, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Φουτούλης, με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο στους φαρμακοποιούς της περιοχής μας ανέρχονται σε 13 εκατομμύρια ευρώ περίπου, γι’ αυτό και προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει «φως», μετά το Πάσχα θα σταματήσουν εκ νέου την πίστωση! 

Για ραγδαίες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου, έκανε λόγο χθες ο κ. Φουτούλης, εξού και η ενημερωτική εκδήλωση χθες στη Ρόδο, κάτι που θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα νησιά με σκοπό να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους πως ήταν το φάρμακο το 2009, πως είναι τώρα και πως θα είναι στην πορεία, τους επόμενους μήνες. Και είπε: «Τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο για…το τσουνάμι αλλαγών που έρχεται στο χώρο του φαρμάκου». 


Όπως εξήγησε, είχαν πει πριν μερικούς μήνες, ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα φθάσει στο 50%-60% και επιβεβαιώθηκαν. Τους επόμενους μήνες, όμως, υπολογίζεται ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν στο 70%-80% του κόστους. 

Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα ορίσει μόνο τιμές ασφαλείας ανά πάθηση που θα είναι στο ελάχιστο και οι φόβοι οι δικοί τους είναι να μη μπουν στην αγορά φάρμακα αγνώστου ποιότητας και προέλευσης. 

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής τα φάρμακα είναι ασφαλή. Ωστόσο, τόνισε ότι εκείνο που δεν γνωρίζουν οι φορολογούμενοι είναι ότι τώρα θα δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση, ως έσοδα, τα χρήματα που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για την αγορά των φαρμάκων. Δηλαδή, λεφτά τα οποία έχουν περικόψει τα ασφαλιστικά ταμεία τα προηγούμενα χρόνια ως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Όσο για το τι λένε οι ασφαλισμένοι, είπε ότι καταρχήν οι ίδιοι που είναι στο χώρο του φαρμάκου, για να δουλέψουν χρειάζονται έναν λογιστή και έναν γραμματέα. «Φανταστείτε λοιπόν ένας ασφαλισμένος. 

Ο ασφαλισμένος-και αυτό είναι που με προβληματίζει εμένα ιδιαίτερα-αποδέχεται τα πάντα πλέον, δεν αντιδρά», είπε και τόνισε ότι ένας από τους λόγους αυτής της εκδήλωσης ήταν για να ενημερώσουν τον κόσμο αλλά γιατί κάποια στιγμή, επίσης, θα πρέπει να αντιδράσουμε όλοι αφού δεν αποτελεί πρόβλημα μερικών ομάδων του πληθυσμού αυτό που συμβαίνει αλλά αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες αφού σε μερικούς μήνες θα πληρώνουμε τα φάρμακα στο 70% ή το 80% της αξίας τους. 

Υπάρχει και ο κίνδυνος-συνέχισε-να μπουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ και η επόμενη κίνηση, όπως είπε, θα είναι η απελευθέρωση των τιμών. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι ένα φάρμακο κόστους σήμερα στη χώρα μας 2,39Λ σε σούπερ μάρκετ του Βερολίνου κοστίζει 16,78Λ και βέβαια στα σούπερ μάρκετ δεν θα υπάρχει χώρος όπου θα βρίσκεται φαρμακοποιός για τα φάρμακα αλλά θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να τα παίρνουν από το ράφι που θα βρίσκονται όλα. 

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών, ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, διανύουν τον πέμπτο μήνα που είναι απλήρωτοι, μάλιστα κάνουν και παροχή υπηρεσιών δωρεάν, όπως οι συμβουλευτικές στις διανυκτερεύσεις και δεν ζητούν να πληρωθούν γι’ αυτό, ωστόσο το φάρμακο κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθεί. 

Τέλος, έκανε γνωστό, ότι, αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της Δωδεκανήσου ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ και προειδοποίησε ότι εάν, μέσα στο επόμενο διάστημα, δεν πληρωθεί τουλάχιστον ο Δεκέμβρης του 2012, αμέσως μετά το Πάσχα θα κάνουν διακοπή της πίστωσης ξανά στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Δωδεκανήσου, άσχετα από τη θέση του πανελλήνιου οργάνου τους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ