2013-04-13 12:23:15
Φωτογραφία για Bράζουν τα Καλάβρυτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε
Να λάβουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ζητά από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940- 1945, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Σόιμπλε. Τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα, τεράστια ποσά για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο…» υποστηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, περιόδου 1940- 1945, "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ", μετά την ολοκλήρωση της έρευνας συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού για τις περιόδους του Α' και του Β' Παγκοσμίου πολέμου που έγινε, για πρώτη φορά, από την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Το ογδόντα σελίδων πόρισμα της Επιτροπής, την οποία όρισε ο υπουργός Οικονομικών, έχει παραλάβει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το Δίκτυο υποστηρίζει πως άσχετα με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως «η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 162 δισεκατομμύρια ευρώ», ήρθε η ώρα, με βάση τα στοιχεία του πολυσέλιδου πορίσματος, να ολοκληρωθεί η μεγάλη εθνική μάχη για το ανοιχτό ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

«Στο εξής και με δεδομένη την ύπαρξη του πορίσματος όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορούν να παραμείνουν μόνο σε δηλώσεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Σωκράτης Κεφαλογιάννης (δήμαρχος Ανωγείων).

Οι δήμαρχοι των Μαρτυρικών Πόλεων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου υποστηρίζουν: «Τούτη την κρίσιμη ώρα απαιτείται ουσία και όχι επικοινωνία. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, τη θέση τους και να προσδιορίσουν σαφώς και χωρίς φοβικά σύνδρομα τη στάση τους, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας της ορισθείσας Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τη σύνταξη του πορίσματός της».

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλων ζητάει από όλους να αναλάβουν συγκεκριμένες, απτές, πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να διεκδικήσουν αυτά που η χώρα και οι πολίτες της δικαιούνται και όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «να μην κρύβονται πίσω από γενικόλογες δηλώσεις, που προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε πολίτη». Σημειώνοντας δε ότι είναι παγκόσμια συνείδηση πως η καταστροφή -υλική και ανθρώπινη- που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας, το Δίκτυο αναφέρει πως η Γερμανία, εκτός από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των μαρτυρικών πόλεων και χωριών, εξακολουθεί να χρωστάει στην Ελλάδα, τόσο το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την -κατά τη διάρκεια της κατοχής- καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί.

Στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων συμμετέχουν: Αμφίπολη, Ανώγεια, Βιάννος, Βόλος, Δίστομο, Δοξάτο, Ελασσόνα, Εορδαία, Καλάβρυτα, Κάνδανος – Σέλινο, Λαμία, Μακρακώμη, Νικ. Σκουφά, Πυλαία – Χορτιάτης, Σούλι.

Αντιδράσεις από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου προκάλεσε η παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ τη Δευτέρα συζητείται στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αντίγραφο φωτογραφίας της εποχής μετά από την σφαγή στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου 1944

Eίναι μέγιστο εθνικό ζήτημα η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το μέγα εθνικό θέμα». Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ίδιος, από τον περασμένο Ιανουάριο, είχε θέσει το ζήτημα αυτό στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να ζητάτε μόνο από ένα λαό που έχει εξοντωθεί, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις. Ιστορικές υποχρεώσεις, που οφείλετε να τις εκπληρώσετε, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στην ανθρωπότητα που σας παρακολουθεί». Επικρίνοντας την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε πιθανό συμψηφισμό χρεών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός να έχει υποφέρει τόσο και η διαρκώς επαναλαμβανόμενη επωδός, από την πλευρά των κυβερνώντων, να είναι ότι οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ας εκπληρώσουν, λοιπόν, πρόσθεσε, τις υποχρεώσεις τους και αυτοί που μας χρωστάνε.

«Ανιστόρητο», χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με το ζήτημα, σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο Β. Σόιμπλε, εκτός από «ηγεμόνας» των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄Παγκόσμιου πόλεμου. Είναι αγνώμων, γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί; Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε».

«Απαράδεκτη και προκλητική» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό «είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού».

«Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί τού επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η Ελλάδα «δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της» και το ΠΑΣΟΚ «θα προτείνει να ληφθούν από την κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις».

«Η εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό και η τιτλοποίηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου είναι η κατάλληλη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Σόιμπλε που πρέπει να αντιληφθεί ότι πλησιάζει η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μαριάς.

«Η απάντηση στην προκλητική δήλωση Σόιμπλε σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι μία, αυτή που προτείναμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες: άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων που διεκδικούμε από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που πήραν από την Ελλάδα, όπως επίσης και τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως εδόθησαν σε όλες τις χώρες που κατέκτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα δώρα της κυβέρνησης Σαμαρά τύπου Siemens δεν είναι αυτά που θα εξευμενίσουν το Δ’ οικονομικό Ράιχ» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο» αναφέρει ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι «προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων και από αυτήν την άποψη ήταν απολύτως άστοχες οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε».

«Ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε μέσα στην Βουλή - 12 φορές ! - να εγγραφούν στον Ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό οι απαιτήσεις μας έναντι της Γερμανίας, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το να αντικρισθούν στον Γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό. Για να το κάνεις αυτό, όμως, πρέπει να μην είσαι υπόλογος με οποιονδήποτε τρόπο στους Γερμανούς...» δήλωσε ο εκπρόσψωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης.

Σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις για τη διεκδίκηση από την Ελλάδα γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ πρόσθεσε: «σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων, δεν βλέπω καμιά ελπίδα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».

Πηγή: ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ